NM: Blomqvist i ensam ledning efter två ronder

Publicerad 23 oktober, 2016 av Sverrir Thór

GM Axel Smith vid spel i OS. I bakgrunden förbundskapten GM Stellan Brynell. Foto: OS-hemsidan/Maria Emelianova.
GM Axel Smith vid spel i OS. I bakgrunden förbundskapten GM Stellan Brynell. Foto: OS-hemsidan/Maria Emelianova.

Erik Blomqvist vann även i andra ronden i Nordiska mästerskapen och leder nu turneringen i ensamt majestät med full poäng på de två ronderna. I andra ronden mötte han finländaren Mika Karttunen och fick en fördelaktig ställning där finländaren hade ett mycket trångt spel. Karttunen valde sedan helt fel väg och tillät Sverigemästaren att avveckla till ett springarslutspel där Blomqvist var helt överlägsen trots materiell jämvikt. Finländarens springare hade inget manövreringsutrymme och dessutom hade han svaga bönder och svensken hade inga svårigheter att bärga hem segern.

Axel Smith, som spelade remi mot Karttunen i första ronden mötte den andra finländaren, Vilka Sipilä, i andra ronden. Partiet såg hela tiden ut att vara i balans även om finländaren vid en tidpunkt kanske hade något mer att spela för men Smith höll ihop det bra och när damerna hade bytts fanns det inget mer än remi i tornslutspelet.

Efter två ronder leder Blomqvist som sagt turneringen med 2 poäng, en halva före just Sipilä och dansken Percivaldi som i andra ronden spelade remi mot Jon Ludvig Hammer.

Tredje ronden spelas klockan 14 imorgon.

Turneringshemsidan