NM: Bäddat för spännande slutrond

Publicerad 30 oktober, 2016 av Sverrir Thór

Erik Blomqvist spelade remi mot Johan Salomon i näst sista ronden. Foto: NM-hemsidan.
Erik Blomqvist spelade remi mot Johan Salomon i näst sista ronden. Foto: NM-hemsidan.

En rond återstår nu i Nordiska mästerskapen i Sastamala i Finland. Inför sista ronden leder Sverigemästaren Erik Blomqvist med en poäng före FM Martin Percivaldi från Danmark och GM Jon Ludvig Hammer från Norge. I åttonde ronden slutade alla partier remi utom det mellan IM Einar Hjalti Jensson och IM Vilka Sipilä där islänningen Jensson vann efter en lång katt och råtta lek i slutspelet. Det partiet var dock oväsentligt för toppstriden.

I sista ronden möts Blomqvist och Percivaldi och då den danske ynglingen utan tvekan kommer att satsa på att säkra GM-norm (IM-normen har han redan säkrat) så kommer han förmodligen inte vara intresserad av en kort remi. 17-åringens framfart i turneringen är en av de stora nyheterna från årets upplaga av NM, han är lägst rankad i startfältet men med 50 färska poäng på Elo-kontot lär han inte vara det efter turneringen. En remi mot Blomqvist räcker eventuellt för GM-norm men genom att slå svensken har Percivaldi möjlighet att vinna turneringen och han kommer säkerligen till spel full med självförtroende.

Remi spelade även Martin Percivaldi och Axel Smith. Foto: NM-hemsidan.
Remi spelade även Martin Percivaldi och Axel Smith. Foto: NM-hemsidan.

Det lär dock Blomqvist också göra trots att han inte kunde forcera formsvaga norrmannen IM Johan Salomon i åttonde ronden. Svenskens segersvit bröts därmed och det var hans första remi i turneringen. Axel Smith spelade remi mot just Percivaldi och får i sista ronden ta sig an Hammer i ett parti som även det kan ha en påverkan på striden om NM-titeln. Det är i alla fall bäddat för en spännande slutrond där det räcker med remi för Blomqvist eftersom han som sagt leder med 6½ poäng, en hel poäng före Percivaldi och Hammer.

Sista ronden spelas klockan 10 på söndagen.

Turneringshemsidan