En halv svensk poäng mot familjen Naiditsch

Publicerad 7 oktober, 2016 av Sverrir Thór

Tiger Hillarp-Persson och Nils Grandelius möttes i SM i somras. Nu är de Sveriges hopp i Isle of Man. Foto: Lars OA Hedlund
Tiger Hillarp-Persson och Nils Grandelius möttes i SM i somras. Nu är de Sveriges hopp i Isle of Man.
Foto: Lars OA Hedlund

En faktor som rimligtvis är oerhört viktig när man ska etablera sig i världstoppen i schack, och egentligen vilken idrott som helst, är stabilitet. Man kan ha en hög högstanivå men om lägstanivån är för låg så når man bara en viss gräns. Likaså måste man kunna prestera konsekvent mot starka spelare och inte ha överdrivet stor respekt för dem, respekt ska man alltid ha för sin motståndare, men att bli svag i knäna bara för att man ska möte en Caruana eller Kramnik är inte något bra recept för framgång.

I den öppna turneringen på Isle of Man har Nils Grandelius visat att han har både höjt sin lägsta nivå, han tappar inte onödiga poäng mot lägre rankade, och att han presterar konsekvent mot starkare spelare. Remin mot Fabiano Caruana i rond tre var således inte bara en engångsföreteelse. I sjunde ronden mötte Sverigeettan en spelare som har en enormt hög högstanivå men som ibland gör riktiga bottennapp. En spelare som varit uppe och nosat på världstoppen men aldrig lyckats etablera sig och som för den delen inte heller verkar ha hittat hem.

Arkadij Naiditsch är född i Riga och representerade Lettland tills 2005 då han blev en tysk spelare. 2015 bytte han sedan igen och spelar nu under Azerbajdzjans flagga. I OS i Tromsö spelade han på första bord för Tyskland och slog då bland andra världsmästaren Magnus Carlsen och han har vunnit de starkaste turneringar för att sedan förlora mot betydligt lägre rankade spelare. Hans högsta rating är 2737 men nu har han ”bara” 2684.

Hursomhelst, i deras möte på Isle of Man kunde Nils Grandelius enkelt, liksom i partierna mot Nakamura och Adams, neutralisera motståndarens spel och sedan skickligt avveckla till ett slutspel som hela tiden såg ut att gå mot remi. Det är tydligt av motståndarnas spel att svensken har med sina framgångar de senaste åren satt sig i respekt hos etablerade toppspelare och de tar inga onödiga risker mot honom. Efter dagens remi har Nils Grandelius tagit 5 poäng på sju ronder, vilket ger honom en delad fjärde plats. Leder gör fortfarande Pavel Eljanov, som i sjunde ronden vann över indiern Vidit, och har imponerande nog endast släppt en remi i turneringen. På andra plats är Caruana, med 6 poäng, och på den tredje är Wesley So med 5½ poäng.

Låt oss dock inte lämna Naiditch riktigt än, eller i alla fall inte familjen Naiditsch. Arkadij Naiditsch är nämligen gift sedan 2014 med WIM Yuliya Shvayger som satt på andra sidan brädet när Tiger Hillarp Persson började spela i sjunde ronden. Om partiet mellan Grandelius och Naiditsch blev händelsefattigt så blev det mellan Tiger Hillarp och fru Naiditsch rena motsatsen. Det blev franskt parti, en öppning som kan bjuda på rafflande spel och det blev det verkligen. Båda visade sig villiga att spela schack men Shvayger var vassare och bjöd den tvåfaldige svenske mästaren på en lektion i angreppsschack. Hon offrade en pjäs för mycket farligt spel och Tiger Hillarps position brakade ihop fullständigt. Ett lärorikt angreppsparti, se partivisaren där partiet kommenteras.

Tiger Hillarp har tagit 3½ poäng på de sju ronderna och är på en delad 55:e plats.

Turneringshemsidan
Livesändning