Eljanov vinnare på Isle of Man – Grandelius 15:e

Publicerad 10 oktober, 2016 av Sverrir Thór

Nils Grandelius vid spel på Isle of Man. Foto: Arrangörens Facebook-sida.
Nils Grandelius vid spel på Isle of Man. Foto: Arrangörens Facebook-sida.

Den öppna turneringen på Isle of Man är nu slutspelad och i sista ronden blev det som så ofta tidigare i turneringen olika öden för de svenska spelarna. Nils Grandelius avslutade med en vinst mot indiske stormästaren Shyam Sundar som spelade kungsindiskt. Grandelius spelade lugnt och metodiskt och efter en positionell kamp kunde han skaffa sig två fruktansvärt starka fribönder i centrum. Shyam rådde inte på bönderna och fick till slut ge upp när alternativen var att Grandelius skulle leda med två pjäser eller promovera en bonde.

Även Tiger Hillarp Persson mötte en indisk stormästare, Kidambi Sundararajan, och i en spännande och till synes ganska jämn ställning valde svensken en tveksam plan. Det kunde indiern utnyttja och Tigers ställning brakade ihop på några få drag.

När turneringen summeras upp för svenskarna kammade Nils Grandelius ihop 6 poäng och hamnade på en femtonde plats (startnummer 22) medan Tiger Hillarp Persson fick 4½ poäng vilket räckte till en 61:a plats (startnummer 39).

Efter det sista partiets slut gjorde Ingemar Falk en snabbintervju med Grandelius:

Du kom tillbaka starkt efter lördagens förlust mot Max Rodshtein. Hur gick dina tankar före sista rondens parti?

– Tjaa, sista ronden måste man nästan alltid försöka vinna i öppna turneringar, så det var bara att spela på som vanligt. Motståndaren bjöd ju också upp med sitt öppningsval, vilket passade mig utmärkt.

Om du sammanfattar turneringen snabbt – hur värdesätter du ditt resultat och ditt spel?

Pavel Eljanov, vinnare av turneringen på Isle of Man. Foto: Arrangörens Facebook-sida.
Pavel Eljanov, vinnare av turneringen på Isle of Man. Foto: Arrangörens Facebook-sida.

– Resultatet var helt okej, men jag lyckades inte vinna något av partierna mot de högre rankade vilket är lite irriterande. Jag är däremot nöjd med att vinna relativt säkert mot alla lägre rankade. Spelkvalitén var väl inget att skryta med direkt och det finns massor av saker att jobba vidare hemma på. Positivt är att jag blivit lite jämnare.

Vad händer närmast i din schackkarriär?

– Nu väntar en lite lugnare period bestående av diverse seriespel och träning hemma. Nästa större utmaning blir Blixt- och Snabbschacks-VM i Qatar i slutet av december.

Vinnare av turneringen blev Pavel Eljanov som i sista ronden spelade remi mot Wesley So. Då Fabiano Caruana vann sitt parti mot Michael Adams kunde han komma ikapp ledande Eljanov poängmässigt men ukrainaren vann på kvalitetspoäng. Båda fick 9000 pund i pris. Trea blev sedan Arkadij Naiditsch.

Turneringshemsidan