Bra svenskdag på Isle of Man – Grandelius spelade remi mot Caruana

Publicerad 3 oktober, 2016 av Sverrir Thór

Nils Grandelius under Schack-SM. Foto: Lars OA Hedlund
Nils Grandelius under Schack-SM. Foto: Lars OA Hedlund

Nils Grandelius kommer närmare världseliten för varje år som går. Det visar inte minst det faktum att han kvalificeradeig till superturneringen Norway Chess tidigare i år. En ovärderlig erfarenhet och en som han säkerligen hade god nytta av när han mötte världstrean och nyblivne OS-vinnaren Fabiano Caruana i tredje ronden av den öppna turneringen på Isle of Man. Svensken levde farligt när han tillät sin amerikanske motståndare offra kvalitet för riktigt vassa chanser me lyckades hålla emot och kämpa sig tillbaka och kunde till slut forcera fram en remischack i en ställning där Grandelius även han hade farliga chanser.

En bra prestation av Sverigeettan som efter partiet intervjuades av Ingemar Falk:

Nils Grandelius var inblandad i ett riktigt schackdrama i Isle of Man mot världstrean Fabiano Caruana på måndagskvällen.

I en rafflande tidsnödsduell enades spelarna om remi där Nils Grandelius för stunden hade initiativet med damschackar mot Fabiano Caruanas öppna kung.
– I efteranalysen var vi båda överens om att det under drag 30–40 var en total röra, sägher Nils Grandelius.
Hade du förutsett att Fabiano Caruana skulle offra kvalitet för två bönder och ett tryck mot f7?
– Nej, det är väl min klart största miss i partiet kan man säga, att jag helt underskattade kvalitetsoffret. Det går från att vara relativt oklart till stor fördel vit direkt, framförallt praktiskt.
Du vänder sedan på partiet och utnyttjar hans öppna kungsställning – hur gick tankarna i tidsnöden?
– I tidsnöden hinner man inte tänka så mycket annat än på dragen, så jag bara spelade. Han tillät lite onödigt motspel som jag utnyttjade direkt. Det såg ut som om jag var på gång ett tag, men precis före tidskontrollen valde jag att inte gambla med f5 (istället för Dh3+) som såg spännande men riskabelt ut.
Vad sa Caruana under efteranalysen?
– Ungefär samma sak som jag, att kvalitetsoffret var bra men att det blev onödigt motspel och att fasen mellan drag 30-40 var en total röra.

Även Tiger Hillarp Persson gjorde bra ifrån sig i tredje ronden då han slog engelske Fidemästaren James Jackson. Efter tre ronder har Grandelius tagit 2,5 poäng och Hillarp Persson har 2.