OS i Baku: Komfortabla segrar i första ronden

Publicerad 2 september, 2016 av Sverrir Thór

IM Jonathan Westerberg vann på w.o. i OS-debuten. Foto: Lars OA Hedlund.
IM Jonathan Westerberg vann på w.o. i OS-debuten. Foto: Lars OA Hedlund.

Då är första ronden i schack-OS i Baku avklarad och för det svenska laget i öppna klassen blev det en komfortabel seger med 4-0 mot en av turneringens blåbärsnationer, Nepal. Sverige är rankat 38:a och Nepal 127:a vilket gör att en 4-0 seger var att vänta.

Tiger Hillarp Persson fick vila och de två debutanterna Erik Blomqvist och Jonathan Westerberg fick således båda spela i första ronden. Eller ja, Westerberg vann tråkigt nog på w.o. så någon riktig debut var det inte. Huruvida motståndaren kom för sent eller inte alls dök upp är i skrivande stund oklart.

Den ende av svenskarna som fick jobba för segern var Nils Grandelius på första bordet. Någon större ansträngning krävdes dock inte då nepalesen i en relativt jämn ställning inte ville byta damer utan valde en riskabel fortsättning och förlorade kvalitet på köpet. Efter det var det en enkel vinst för Grandelius.

Blomqvists nepalesiske motståndare gav sig in på komplikationer i sluten sicilienare som han inte riktigt behärskade och låg snart en pjäs under och Sverigemästaren kunde enkelt bärga vinsten. Detsamma gällde även Axel Smith som tidigt vann en bonde och när motståndaren, i en förlorad ställning, valde att avveckla resterande torn fanns det inte mycket kvar att sätta emot.

I andra ronden möter Sverige Elfenbenskusten som även det är en betydligt lägre rankad nation, 164:a.

Även i damklassen blev det en komfortabel seger mot en betydligt svagare nation, Indonesion. På första bordet hade Pia Cramlings motståndare inte mycket att sätta emot när stormästaren var på spelhumör och Pia slog sin ändå relativt starka motståndare enkelt.

Inna Agrest fick även hon till ett fint angrepp och kunde enkelt avgöra men detsamma gäller inte Jessica Bengtsson som stötte på oväntat hårt motstånd.16-åriga indonesiskan Putri spelade mycket bra och kunde enkelt hålla remin mot sin betydligt högre rankade svenska motståndare. Sveriges fyra Angelina Fransson vilade och därmed gjorde 15-åriga Anna Cramling sin debut i OS-sammanhang och vann efter ett slutspel där hon kanske kunde ha avgjort tidigare men ändå kunde bärga fullpoängaren på ett förtjänstfullt sätt.

I andra ronden får damerna tuffare motstånd än herrarna då man möter Schweiz. Nationerna är ungefär likvärdiga sett till rating men schweiziska laget är mycket jämnt och det blir en bra måttstock på svenskornas form.

Andra ronden spelas lördag klockan 13.

Bland övriga resultat märks en riktig praktskräll i första ronden i öppna klassen då Sudan, rankat 97, spelade oavgjort mot Bulgarien med världstjärnan Topalov i spetsen.

Svenskarnas partier visas i partivisaren och för att byta parti, klicka på pilen i rullgardinen.