OS i Baku: Fin seger över Schweiz i damklassen

Publicerad 3 september, 2016 av Sverrir Thór

Sverige vann en bra seger över Schweiz i damklassen. Foto: OS-hemsidan/Paul Truong.
Sverige vann en bra seger över Schweiz i damklassen. Foto: OS-hemsidan/Paul Truong.

Andra speldagen i OS i Baku var en mycket bra dag ur svenskt vidkommande. I öppna klassen gjorde svenskarna som de förväntades och slog Elfenbenskusten med 4-0 samtidigt som damerna tog en mycket bra 3-1 seger mot Schweiz. I övriga matcher blev det inga större skrällar, några enstaka skrällpartier men vad gäller matchresultat är det helst oavgjort i matchen mellan Georgien och Iran som skulle kunna betecknas med skrällepitetet fast ändå inte då Iran har en väldigt stark generation schackspelare på gång och blir en schacknation att räkna med de närmaste åren. I damklassen fick Danmark en meriterande remi mot Bulgarien.

Sett till rating var Schweiz en liten favorit mot Sverige inför dagens match i damklassen. Schweiz har förvisso ingen spelare av Pia Cramlings kaliber men man har en jämnare trupp. Givet rating borde kanske 2-2 ha blivit ett rättvist resultat men ratingtalet spelar inte schack och svenskorna gjorde en perfekt laginsats där vitspelarna vann och svartspelarena förlorade inte och resultatet blev således 3-1. Pia Cramling fick tidigt ett kraftigt övertag mot Monika Mueller-Seps och förvaltade det optimalt.

På andra bordet spelade Inna Agrest svart mot Gundula Heinatz och spelade mycket säkert och höll en enkel remi. Det bäddade för en vinst i matchen då Angelina Fransson liksom Pia Cramling spelade mycket bra schack som vit och helt enkelt spelade ut sin högre rankade motståndare. Anna Cramling gjorde sedan inga misstag mot Laura Stoeri på fjärde bordet och bärgade en säker remi och saken var biff, en perfekt laginsats och en 3-1 seger mot Schweiz var faktum. I tredje ronden väntar Vitryssland i en match som Sverige absolut kan vinna.

I öppna klassen fick Sverige möta en av turneringens svagaste nationer och kunde enkelt ro i hamn en 4-0 seger. Sverige fick inte problem på något av borden och har nu tagit två 4-0 segrar i rad. I nästa rond blir motståndet tuffare då Sverige möter Lettland.

OS-hemsidan