Ungdoms-EM: Ömsom vin, ömsom vatten

Publicerad 27 augusti, 2016 av Sverrir Thór

Svenska truppen tillsammans med kapten Stellan Brynell. I bakgrunden Karlsbron i vackra Prag. Foto: Mats Harrén.
Svenska truppen tillsammans med kapten Stellan Brynell. I bakgrunden Karlsbron i vackra Prag. Foto: Mats Harrén.

Ömsom vin, ömsom vatten. Så kanske man kan beskriva de svenska resultaten i sista ronden av Ungdoms-EM som spelades färdigt i tjeckiska huvudstaden Prag på lördagen. Så kan man nog sammanfatta hela turneringen för svensk del också.

I klassen G14 förlorade Kajsa Nilssons sitt parti mot hemmaspelaren Katerina Janotkova. Hon slutade därmed på 3 poäng (en vinst, fyra remier och fyra förluster) vilket gav henne en 88:e plats. Lite under hennes startnummer som var 65.

Den yngste herrspelaren, Gustav Törngren, spelade i klassen B12 och mötte i sista ronden även han en hemmaspelare, Jakub Stastny. Törngren vann och kunde därmed skriva sitt antal poäng till 4 (tre vinster, två remier och fyra förluster) och en 101:a plats. Törngrens startnummer var 91.

I klassen B16 hade Sverige två representanter, Milton Pantzar och Isak Storme. Storme började turneringen på ett fenomenalt bra vis och tog 2½ poäng i första tre ronderna mot mycket starkt motstånd. Sedan kom en svacka och tre förluster i rad för att sedan avsluta med 1½ på sista tre. I slutronden förlorade han mot norska FM Sondre Merkesvik och facit blev alltå 4 poäng (tre vinster, två remier och fyra förluster) och en 77:e plats. Lite sämre än placeringen i startfältet men Storme kan dock ändå vara nöjd med sin turnering. Det samma kan knappast Milton Pantzar vara. Pantzar var högst rankad i den svenska truppen och 57:a i startordningen i klassen. Han började bra men hade liksom Storme en tuff mellandel, om än mot svagare motstånd. Han avslutade dock med flaggan i topp, två raka på slutet och i sista ronden vinst över Lettlands Arsens Batashevs, och facit blev även för honom 4 poäng (fyra vinster och fem förluster) och en 90:e plats.

Sist men inte minst, Felix Tuomainen som representerade Sverige i klassen B18 (äldsta klassen). Efter en trevande inledning fick han upp ångan och svarade för tre vinster i rad i mittdelen för att sedan förlora tre i rad mot mycket starkt motstånd. I sista höll Tuomainen sedan jämnt mot FM Clement Meunier från Frankrike vilket gav även honom 4 poäng (tre vinster, två remier och fyra förluster. Tuomainen var den ende av svenskarna som placerade sig högre i sluttabellen än i startordningen, 63:e plats, och han fick bäst prestationsrating, 2241.

Slutställningen