Manhems schackvecka: Salomon och Rozentalis i delad ledning inför sista

Publicerad 18 augusti, 2016 av Sverrir Thór

Johan Salomon spelar svart mot Alon Greenfeld. Foto: Sören Svensson.
Johan Salomon spelar svart mot Alon Greenfeld. Foto: Sören Svensson.

Det som såg så lovande ut för Erik Blomqvist i Manhems schackveckas GM-turnering har börjat bli något av en mardröm. En remi och tre vinster på de fyra första ronderna har bytts ut mot en remi och tre förluster på de följande fyra. Första plats har bytts ut mot den sjunde.

I den åttonde ronden fick Sverigemästaren möta OS-kollegan Jonathan Westerberg och det såg länge bra ut för Blomqvist som då spelade tre mindre optimala drag i följd och helt plötsligt var förlusten faktum.

När Blomqvist har börjat vaja har norrmannen Johan Salomon glänst fast i åttonde ronden blev det en kort remi mot högst rankade Alon Greenfeld. Således har Salomon GM-normen fortfarande inom räckhåll och i sista ronden spelar han vit mot Martin Brüdigam och det krävs en vinst för att säkra normen och sannolikt även turneringssegern.

En annan spelare som visat bra form är Litauern, och Manhemiten, Eduardas Rozentalis. I åttonde ronden vann han över Linus Johansson och följaktligen är Salomon och Rozentalis i delad ledning inför sista ronden med 5½ poäng, en halva före Greenfeld och Petro Golubka.

I IM-gruppen har Tommy Andersson fortfarande chansen att knipa en IM-norm, sin andra, men i åttonde ronden lyckades han inte med det. Det blev nämligen förlust mot högst rankade spanjoren Alonso Franco men då Thomas Ernst fick se sig besegrad av Ari Ziegler leder Andersson fortfarande turneringen. En annan spelare som visat storform är Manhemiten David Fendrich som efter en vinst över Marsel Efroimski har tagit 5 poäng på de åtta ronderna. Vinner han över Jens Ove Fries-Nielsen i sista ronden tar Fendrich en IM-norm.

Andersson leder som sagt fortfarande IM-gruppen med 6 poäng, en halva före Alonso Franco och en poäng före Ernst och Fendrich.

Turneringshemsidan