Thomas Ernst i Gent

Publicerad 6 augusti, 2014 av André Nilsson

Thomas Ernst Foto: Hemsidan
Thomas Ernst
Foto: Taminco Opens hemsida

I somras deltog jag i Taminco Open i den Belgiska staden Gent. Tävlingen, som är en traditionell open i schweizerformat, lockade i år skapliga 286 deltagare för A-gruppen varav fem GM och fem IM. Tävlingen var dock inte eloregistrerad, vilket är ovanligt med tanke på deltagarantalet. Arrangören hade gått med på fri logi och frukost, något som numera inte är självklart när man som GM spelar turneringar i Europa. Spellokalen var förlagd till Sint-Barbaracollege, som nu på sommaren är stort och rymligt när skolungdomarna tagit sommarlov. Inramningen och arrangemanget höll på det hela taget hög klass men givetvis kan man anmärka på att det serverades alkoholhaltiga drycker i turneringens servering.

Starten med fyra raka vinster ledde fram till ett stormästarmöte i rond 5 mot lettländaren Viesturs Meijers. Honom hade jag slagit tidigare och det är en spelare som har stora praktiska kvaliteter då han specialiserat sig på att ruffla i motståndarnas tidsnöd. Mot mig lyckades det dock inget vidare och jag höll god kontroll på klockan. Se partikommentarerna för detaljerna.

Sen följde en remi med mersmak i rond 6, där jag borde ha vunnit, och i rond 7 mot IM Hovhanasian inträffar något mycket märkligt. Min motståndare har två sekunder kvar på klockan då han kräver remi. Materialfördelningen är K+D för mig och K+D+b för Hovhanasian. Till saken hör naturligtvis att vi spelade utan inkrement och hela partiet skulle avverkas på två timmar per spelare. I detta läge är jag naturligtvis inte skyldig att gå med på remi och min motståndare tillkallade inte ens domaren! I stridens hetta var det dock ingenting som jag tänkte på och vi hade båda slutat att föra protokoll – en konsekvens av den uteblivna inkrementen. Det här grämde jag mig såklart en del för när jag lugnat ner mig, men jag bestämde mig i stället för att ladda inför nästa rond, turneringen kunde ju fortfarande vinnas. I rond 8 stod GM Czebe för motståndet och tyvärr visade det sig att jag inte riktigt räckte till. Jag hade förmodligen remi i något läge på slutet, men tröttheten tog ut sin rätt och det blev till slut ett ägg i resultatlistan. Med en avslutande vinst i sista kunde jag ändå rädda turneringen till en femteplats.

Jag kommer antagligen inte spela i Gent fler gånger med tanke på att den inte är eloregistrerad, men på det hela taget var det ändå en trevlig upplevelse!

Resultat