Öppen klass: Sverige – Sri Lanka 3-1

Publicerad 3 augusti, 2014 av Axel Smith

os-loggaFör någon vecka sedan svarade en tredjedel av norrmännen att de var rädda för terrorhot. På OS behöver spelarna gå igenom en röntgenbåge, och som alltid var den feldimensionerad. Kön växte till 150 meter och rondstarten fick skjutas upp. Arrangören hade dock inte räknat med en barnvagn, och den slank in utan kontroll.
   Plötsligt meddelades det att ronden skulle starta om två minuter. Två svenska bräden var tomma. Strax kom Emanuel Berg springande, medan Hans Tikkanen tog det hela med ro.
   Det blev en stabil svensk seger. Emanuels parti avvecklades tidigt till olikfärgade löpare, Nils Grandelius och Evgenij Agrest vann och Hans spelade remi. Se Stellans rapport på landslagsbloggen.
   Sverige är favoriter även i morgon, mot ett Kazakstan med fyra stormästare i laget.

På öppningsceremonin fick Magnus Carlsen frågan om han gillade att spela själv eller i lag. Efter en stunds tvekan bestämde han sig för att vara ärlig. Han kom också med ett tips: hemligheten för att spela bra är att inte titta för mycket på de andras partier. Gjorde han det skulle han bara oroa sig för att lagkamraterna spelade så dåligt.
   Magnus stod över i rond ett och fick se Norge vinna mot Yemen med nöd och näppe. Kjetil Lie hade inför partiet sagt att det var fantastiskt att spela i samma lag som Magnus, inte bara för att det var en annan nivå på schacket utan också för att han var en ”great guy”.
   ”Sometimes”, la han till. Se även denna tidningsartikel.
   Flera svenska domare är på plats och två kaptener: Ulf Andersson för Argentina och undertecknad för kanalön Guernsey, som arrangören ville sätta upp som ett Afrikanskt eller Amerikanskt lag. Det blev fyra respektive noll poäng i rond ett.

Landslagsbloggen / Resultat / Livesändning 14.00 / Länksamling på bergensjakk.no