Politiken: Hector slog Grandelius

Publicerad 2 augusti, 2013 av Axel Smith

AHansenJonny Hector och Nils Grandelius spelade sin vana trogen ett långt parti. Efter ett jämnt mittspel nådde de ett torn- och springarslutspel där Jonny stod något bättre. Han hade färre bondeöar och centraliserad kung. I det läget uppstod komplikationer med springargafflar som hängde i luften för båda spelarna. Jonny undvek förflackningar och spelade på vinst. Nils undvek förflackningar och spelade på vinst. Till sist var det han som gick fel. Strax efter tidskontrollen tappade han ett par bönder. 1-0 till Jonny, som därmed avancerade till delad andraplats. I rond åtta möter han Jan Timman, återigen med vit.
Australiensaren David Smerdon har inte spelat en turnering sedan OS för ett år sedan, då han avslutade med fyra raka förluster. Nu gör han comeback, men enligt egen utsago är han i Helsingør i första hand som turist. Smerdon delar också andraplatsen ett halvt poäng bakom Ivan Cheparinov.
I rond sju vann en spelare efter 10 drag. Det lät kort i mina öron, jag har själv inte gett upp tidigare än drag 12, men enligt partifilen gav en annan spelare upp när han förlorade en bonde efter sex drag! Det största misstaget i det partiet var att ge upp.
Bildtext: Anders Hansen, Laholm, skrällde i rond sju.
Axel Smith

Foto: Turneringshemsidan / Resultat på chess-results
Alla partier genomspelningsbara
Live: 1-1112-3536-42 – Rond 8 fredag kl 13.00
Se även rapporter på Inte bara schack
Partivisaren: Hector-Grandelius, ett litet problem och lösningen på gårdagens problem. Efter dagens rond ska jag se om även toppartierna avgörs av “enkla” kombinationer.