Politiken: Hector satsade för hårt

Publicerad 30 juli, 2013 av Axel Smith

Partierna har börjat bli jämnare i Helsingör och de högre rankade spelarna kan inte längre vara lika säkra på att vinna. För svenskarna föll poängen ganska jämnt – ungefär lika många positiva skrällar som negativa sådana. På toppbordet gav Hector tidigt bort löparparet mot Ivan Cheparinov men fick utveckling som kompensation. Utvecklingen ledde till en stark utpost i centrum för en av springarna. I ett läge där normalt spel ger honom en bekväm fördel satsade Jonny hårt och offrade kvalitet men förlorade. Se partikommentarer längre ned.

Nils Grandelius är i stället bäste svensk, en halva efter täten. Mot den danske klubbkamraten David Bekker-Jensen spelade han en variant som populariserats det senaste året, och som Bekker-Jensens bror förlorade mot för ett par veckor sedan. Nils vann behagligt, även om han säkert var nervös med en öppen kungsställning.Bland de nio spelare som har full poäng finns tre spelare som är registrerade för LASK: Jakob Vang Glud, Sune Berg Hansen och Nikolaj Mikkelsen. Även 76-årige Lajos Portisch hänger på i toppstriden efter tre vinster och en remi med mersmak. Han hade börjat trappa ner redan innan morgondagens motståndare, Parimarjan Negi, var född.
Axel Smith

Foto: Turneringshemsidan / Resultat på chess-results (nu med översikt över svenskarna)
Alla partier genomspelningsbara
Live: 1-1112-3536-42 – Rond 5 tisdag kl 13.00
Se även rapporter på Inte bara schack

I partilistan finns först Hectors kvalitetsoffer, därefter åtta enkla kombinationer på samma tema – du upptäcker strax vilket! – och till sist lösningarna på gårdagens problem.