Politiken Cup: Philip Lindgren med stormästarremi

Publicerad 29 juli, 2013 av Axel Smith

politiken-reklamEfter tre ronder är Jonny Hector den ende svensk som har full poäng. Sedan ett par decennier bor Jonny i Helsingør på gångavstånd från LO-skolen, där turneringen spelats sedan 2007. Han gör ofta kanonresultat och har delat segern fyra gånger: 2000, 2006, 2008 och 2012. Nu delar han ledningen med 26 andra spelare. En av dem är den danske stormästaren Sune Berg Hansen, men han bor å andra sidan i Skanör i Sverige.

En svensk som har stor betydelse för turneringen är Anders Hansen, som ansvarar för livesändningen. 42 partier som än så länge har fungerat felfritt.

Philip Lindgren stod för den största positiva svenska överraskningen i sitt parti mot GM Robin van Kampen (Holland). Lindgren spelade samma Caro Kann-variant som i den ödesdigra sistaronden i Mästar-Elit för ett par veckor sedan, men hade läst på. Han tog emot ett remianbud i en ställning där van Kampen satsat alldeles för hårt.
Bilden kommer från invigningen, och visar reklam för Danske Spil, en av sponsorerna. Det går att spela på Skak-DM men dessvärre inte på Politiken Cup. I så fall antar jag att topprankade Ivan Cheparinov hade fått lägst odds, i varje fall om han försöker vinna turneringen.
Axel Smith

Foto: Turneringshemsidan / Resultat på chess-results / Alla partier genomspelningsbara
Live: 1-1112-3536-42 – Rond 4 måndag kl 13.00
Se även rapporter på Inte bara schack

I partilistan finns först fyra nya mattkombinationer från rond 2 och 3, och därefter lösningarna på gårdagens problem.