Rond 1

Publicerad 3 augusti, 2014 av Stellan Brynell

Jag får säga att jag är positivt överraskad över hur bra norrmännen fått till sitt OS-arrangemang. Naturligtvis finns det saker som inte fungerar så bra, till exempel insläppet till spellokalen, men de kan man förhoppningsvis rätta till. Det bör kanske påpekas att jag hade rätt lågt ställda förväntningar då jag tyckte att det kommit så många negativa nyheter från Tromsö de senaste månaderna.

I första ronden ställdes vi mot Sri Lanka, ett lag som vi inte visste mycket om. En del partier hittade vi, men för flera av spelarna var förra olympiaden den senast kända turneringen. Naturligtvis spelar de i Sri Lanka, och säkert också på andra ställen i Asien, men de partierna når inte ut på Internet och kommer därför heller inte in i databaserna.

Nils tog en övertygande seger på förstabordet. Ett smart variantval gav en bekväm ställning med lite press. Motståndaren förbrukade mycket tid men hittade ändå inte någon vettig plan och i tidsnöden gick han under.

Evgenij manövrerade bra som svart i avbytesvarianten i damgambit. Vits angreppsförsök parerades och när Evgenij var på väg att ta över satte vit bort sig. En bonde rök på d4 tack vare en bindning på e-linjen, och därefter var saken klar.

Hans parti blev väldigt komplicerat i mittspelet. Båda spelarna hade sina chanser i tidsnöden men det hela utmynnade i ett olikfärgat slutspel där Hans fördel var för liten för att räcka till seger.

I Emanuels parti spelade man en lång teorivariant i franskt där svart utjämnar men vinstchanserna är minimala. Så här i efterhand hade det nog varit bättre att välja en mindre forcerad variant, men som vanligt så är det lätt att vara efterklok.

3-1 mot Sri Lanka var väl inget superresultat, men två säkra matchpoäng blev det, och det var ändå det viktigaste. I morgon väntar Kazakstan, ett lag som är rankat något under oss. En hård jämn match är att vänta.