Nils Grandelius: ”Mitt klart bästa onlineresultat någonsin”

Publicerad 15 maj, 2024 av Ingemar Falk

Intervju med Nils Grandelius inför efter deltävlingen i Champions chess tour, där han slutade tvåa i division III. Foto: Lars OA Hedlund

Sverigeettan Nils Grandelius pressade 2700-spelaren Dmitrij Andrejkin ända fram till Armageddon i Grand final i Champions chess tour, division III.

Det blev förlust i dramat på tisdagskvällen, men Nils Grandelius tar med sig många positiva känslor från turneringen.

– Det är mitt klart bästa onlineresultat någonsin. Jag har spelat en del tävlingar på hög nivå, men oftast blandat bra partier med väldigt dåliga. Här var det många fler bra än dåliga partier!

Champions chess tour spelas i matchformat, samma format användes i World Cup i höstas då Nils Grandelius gick ända till åttondelsfinal.

Är det här ett format som passar dig extra bra?
– Jag gillar det. När man spelar i matchformat känns det mycket mer som normal schack över brädet. Det är klart roligare än att spela schweizerturneringar online, säger Nils Grandelius.

Vad gör det speciellt att spela i Champions chess tour?
– Det speciella är helt klart spelstyrkan. En så här stor andel av alla de bästa spelarna i världen ser man sällan.

Division III låter kanske inte mycket – men man har ju sett alla bra spelare där. Hur svårt är det att slå sig fram till ens division III i kvalspelet?
– Jag har prövat tre, fyra gånger tidigare utan att egentligen vara speciellt nära, så för mig är det i varje fall svårt. Toppspelare finns det oftast några i de flesta tävlingar numera, men det är djupet och bredden som gör Champions chess tour så speciellt. 

Finalisterna Dmitrij Andrejkin och Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund

I Grand final i division III mellan Nils Grandelius och Dmitrij Andrejkin var det först fyra partier med betänketiden 10 minuter + 2 sekunder som gällde.

Efter två inledande remier tog Dmitrij Andrejkin ledningen med 2–1 genom att vinna som vit i en oerhört skarp variant som inleddes redan i sjätte draget med vits Dd3 följt av 7.e4. Draget 6.Dd3 introducerades av tyske stormästaren Daniel Friedman 2023, och det var Andrejkins vapen i denna final mot Nils Grandelius.

Andrejkin spelade sedan i princip felfritt (99% enligt Chess.coms analys) så det luktar lång väg att han hade preppat öppningen.

I det fjärde partiet var nu Nils Grandelius pressad att vinna för att ta finalen till särspel.

Hur gick tankarna före och under det partiet?
– Jag försökte bara spela på som vanligt. Andrejkin är ganska skakig med svart så jag förmodade att jag skulle få chanser.

Och chansen den kom när Andrejkin spelade 20… Sxe4? Efter Grandelius svar 21.Sc6! hänger båda svarts springare, vit får nämligen in en damschack efter 21… Sxc6 22.dxc6.

Med ställningen 2–2 fick Armageddon avgöra finalen. I Champions chess tour är det budgivning om tiden, vilket du kan läsa mer om här under avsnittet Armageddon.

– Jag spelade väldigt fort i Armageddonpartiet. Till dels bjöd jag nog lite för lågt (7:35 mot hans bud på 8:25, så jag hade en massa onödig marginal).

Med de svarta pjäserna fastnade Nils kung kvar i centrum, och det blev till slut avgörande och Andrejkin vann både partiet och finalen.

Nils Grandelius berättar om partiet:

– Jag spelade också väldigt fort, men det tror jag är nödvändigt. Däremot borde jag försöka spela ännu enklare och mer rätlinjigt. Speciellt draget 10… Lf6 var väldigt svagt praktiskt. Istället för att försöka spela precist måste jag spela primitivt och säkert, och hoppas det räcker. 

Här är partiet som hade samma öppning som i Andrejkins första vinst. Nils Grandelius valde den här gången det bättre alternativet 6… e6 i stället för 6… Sf6.

Med andraplatsen får Nils Grandelius 62 000 kronor i prispengar. Champions chess tour har etablerat sig som en prestigefull turnering med stora prispengar.

Att du kom ända till finalen, inspirerar det dig att satsa på övriga deltävlingar i årets Champions chess tour?
– Ja, det får jag nog ändå säga. Det var kul att för en gångs skull spela så bra online.

Man kunde se att du i flera matcher låg väldig bra till med tiden jämfört med motståndarna. Vad är förklaringen? Hade du helt enkelt bestämt dig för att spela fort och inte ”frysa fast”?
– Förklaringen är helt enkelt att jag beslutade mig för att spela väldigt fort “oavsett vad som händer”. Efter första dagens spel så fanns det ingen anledning att ändra på konceptet, och jag tyckte jag lyckades väldigt bra med det resten av turneringen också.