Firouzja rasande efter domarens anmärkning om skorna: ”Skamligt”

Publicerad 15 april, 2024 av Ingemar Falk

Alireza Firouzja dömer ut domaren i ”Sko-gate”. Foto: Maria Emelianova/Michal Walusza/FIDE

Vad är en toppturnering i schack utan ett bråk?

Kandidatturneringarna i Toronto har pågått i drygt en vecka utan hårda ord och strider. Men nu är det ändring på det.

Och bråket startade med skor som lät för mycket på trägolvet i spellokalen.

Detta har hänt i ”Sko-gate” som fått den franske Kandidatspelaren Alireza Firouzja att sparka bakut.

Alireza Firouzja spelade på söndagskvällen ett tufft parti mot ledaren Ian Nepomnjasjtjij. Mitt under partiet när han var ute och gick i spellokalen medan Nepo tänkte ska han ha blivit stoppad av domaren och fått en tillsägelse om att hans skor lät för mycket på trägolvet.

Alireza Firouzja (t v) satte press på Ian Nepomnjasjtjij. Foto: FIDE

Firouzja skriver på Twitter:

”Skamlig handling av huvuddomaren mot mig under partiet. Mitt i partiet, under den mest intensiva stunden när jag gick omkring under Nepos betänketid, kom huvuddomaren till mig och sa åt mig att inte gå längre eftersom mina skor ska ha orsakat oljud på trägolvet”.

Firouzja fortsätter:

”Han sa till mig att inte gå mer, och att ta med nya skor till i morgon, men jag har de formella skorna som är godkända för turneringen, och har använt dem i över ett år. Detta var en stor distraktion för mig under partiet och jag tappade helt fokus. Jag har sagt till arrangörerna att den här domaren måste straffas.”

Historien har en extra krydda i att Alireza Firouzja på senare tid hängivit sig åt modeindustrin och klär sig i dyra prestigemärken. Som den gulsvarta Versace-skjortan som kostar över 15 000 kronor. Han skor lär säkert inte heller vara av den billiga prisklassen.

Alireza Firouzja bar Versaceskjortan som kostar över 15 000 kronor i den sjätte ronden. Foto: Michal Walusza/Maria Emelianova/FIDE

Alireza Firouzja avslutar sitt utbrott med att antyda att han alltför ofta drabbats av ”amatörmässiga domarbeslut” under sin schackkarriär. Han menar nog händelsen när han mitt under brinnande parti fick lov att byta bord (!) i Wijk aan Zee 2021.

Kontroversen mellan Alireza Firouzja och domarkåren i Wijk aan Zee 2021.. Foto: Tatasteelchess.com webbsändning

Huvuddomaren IA Aris Marghetis gav sin syn på saken i en intervju med Chess.coms Mike Klein efter ronden:

Kandidatturneringen fortsätter på måndagskvällen klockan 20.30. Då kommer nog många blickar att riktas mot Firouzjas skor.

Live, måndag kl 20.30 Alla artiklar om Kandidatturneringen