Kandidatkaos – FIDE uppges ha ändrat reglerna i sista minuten

Publicerad 30 november, 2023 av Ingemar Falk

FIDE:s klargörande av Kandidatreglerna får konsekvenser för världssjuan Leinier Dominguez Perez, USA. Foto: Lennart Ootes/Grand chess tour

Sent på onsdagskvällen publicerade världsschackförbundet FIDE ett förtydligande om reglerna för att kvala in till Kandidatturneringen som ska se utse nästa VM-utmanare. En kärnpunkt i texten är att inkvalade spelare ska ha tävlat mer utanför sitt eget land – något som får stora konsekvenser för en viss spelare.

Förtydligandet har redan väckt kritik om att FIDE har snabbändrat reglerna, vilket kände schackdomaren Chris Bird påpekade på X.

Chris Birds inlägg på X.

En konsekvens av ändringen med kravet om att spela fler FIDE Circuit-tävlingar utanför sitt eget land kan spåras till amerikanen Leinier Dominguez Perez som gjort succé i pågående Sinquefield cup och plötsligt blivit en het kandidat att kvala in till Kandidatturnering via högsta rating.

Dominguez Perez har mest uppehållit sig hemma i USA och spelat sparsamt under året, vilket lönat sig i den ratingdeflation som pågår i schackvärlden.

Han är med sina 2756 i elo plötsligt en ynka poäng från att snuva Wesley So på Kandidatplatsen som ges till den spelare som har högst rating. De spelare som redan kvalificerat sig till Kandidatturneringen på andra sätt är inte med i ratingracet.

I det nya klarläggandet skriver FIDE att den som kvalificerar sig till Kandidatturneringen via rating måste ha följt paragraf 3.2 i reglerna för FIDE circuit. Så här lyder regeln:

I det nya klarläggande specificerar FIDE att den som kvalificerar sig till Kandidatturneringen via rating måste ha spelat minst två turneringar utanför sitt eget land för att ha rätten till en Kandidatbiljett via högsta rating.

Utdrag ur FIDE:s förtydligande som publicerades på onsdagskvällen.

Regeln fanns inte från början

Problemet är bara att i reglerna som FIDE publicerade i januari för kvalet till Kandidatturneringen står ingenting om att FIDE Circuit-regeln 3.2 måste uppfyllas för den som kvalar in via högsta rating. Där står bara:

Så vad innebär FIDE:s tvärvändning?

Jo, för Leinier Dominguez Perez del som uppfyllt paragraf 1.1 i FIDE Circuit-reglerna finns plötsligt ingen möjlighet att kvala in till Kandidatturneringen via rating om han inte packar väskan och spelar FIDE Circuit-turneringar utomlands eftersom nu även paragraf 3.2 plötsligt måste uppfyllas.

Problemet är bara att det är den 30 november nu. Endast en månad återstår innan kvaltiden till Kandidatturneringen går ut. En tämligen hopplös situation för Dominguez Perez med andra ord.

Inkvalade till Kandidatturneringen, öppna klassen

KvalSpelareLand
Förloraren i VM-matchen 2023Ian Nepomnjasjtjij🇷🇺
Topp 3 i World cup*Nijat Abasov🇦🇿
Topp 3 i World cupFabiano Caruana🇺🇸
Topp 3 i World cupR Praggnanandhaa🇮🇳
FIDE Grand Swiss 2023Vidit Gujrathi🇮🇳
FIDE Grand Swiss 2023Hikaru Nakamura🇺🇸
Ettan i FIDE Circuit 2023**?
Högsta rating på elolistan i jan 2024***?
*En av semifinalisterna i World cup, Magnus Carlsen, har meddelat att han inte ställer upp i Kandidatturneringen. **Så här långt (den 30 november) har Anish Giri kvalplatsen via FIDE Circuit. *** I nuläget innehar Wesley So (2757) denna plats. Han jagas närmast av Leinier Dominguez Perez (2756) och Alireza Firouzja (2751).
Live, kl 20.30: Sinquefield cup