Schackets Wimbledon är igång

Publicerad 15 januari, 2023 av Ingemar Falk

Efter två pandemianpassade upplagor är publiken välkomen tillbaka till Wijk aan Zee för att följa Tata Steel Masters. Foto: © Lennart Ootes – Tata Steel Chess Tournament 2023

Efter två spännande år där svenska schackfans kunnat följa Nils Grandelius i toppgruppen fanns det denna gång ingen representant från Sverige när den klassiska schackturneringen i Wijk aan Zee startade på lördagen.

Men Tata Steel Masters kommer förstås ändå följas med stort intresse. I den lilla staden Wijk aan Zee finns gräddan av världseliten samlad med fjolårssegraren Magnus Carlsen som det stora affischnamnet. I startfältet hittar vi också Kinas Ding Liren som i april spelar VM-match mot Ian Nepomnjasjtjij. Ding Liren vann dessutom i premiären medan Magnus Carlsen spelade remi mot Levon Aronian.

Här är listan med spelarna i toppgruppen:

  • Magnus Carlsen (2859), Ding Liren (2811), Fabiano Caruana (2766), Anish Giri (2764), Wesley So (2760), Richard Rapport (2740), Levon Aronian (2735), D Gukesh (2725), Arjun Erigaisi (2722), Parham Maghsoodloo (2719), Nodirbek Abdusattorov (2713), Vincent Keymer (2696), Rameshbabu Praggnanandhaa (2684) och Jorden van Foreest (2681).

De 14 spelarna kommer att möta varandra i 13-rondersturneringen som pågår i drygt två veckor och betänketiden är som vanligt rejält tilltagen: 40 drag på 100 minuter följt av ytterligare 50 minuter mellan drag 41 och 60 och därefter 15 minuter för resten av partiet. Utöver det får spelaren 30 sekunders tillägg per drag från det att partiet startar.

I Tata Steel Masters är det inte ovanligt att ett parti pågår i över sex timmar. Ett maraton som minner om storturneringarna för 40–50 år sedan.

De starka startfälten år efter år, och den speciella atmosfären i Wijk aan Zee gör att turneringen med rätta kallas schackets Wimbledon. Här hålls det hårt på schacktraditionen.

Svenska segrare i Wijk aan Zee: Gideon Ståhlberg och Ulf Andersson. Foto: Wikimedia och Tidskrift för schack nr 2/1983.

Ulf Andersson är en av två svenskar som vunnit i Wijk aan Zee. Den bedriften svarade han för 1983.

Den andre svensken som fick kliva högst upp på prispallen var Gideon Ståhlberg 1956.

Schackturneringar – under olika sponsornamn – har spelats i Wijk aan Zee ända sedan 1938.

Här är alla segrare:

Följ live