Chess.com tar över Magnus Carlsens företag för 895 miljoner

Publicerad 28 augusti, 2022 av Ingemar Falk

En avslappnad och glad Magnus Carlsen spelar parschack under nätverksträffen i Oslo för Næringslivet møter østkanten hos FERD. Foto: Pontus Carlsson

Schackvärldsmästaren Magnus Carlsen var på gott humör när det var nätverksträff i Oslo för Næringslivet møter østkanten hos FERD häromdagen.

Undra på det. Samtidigt blev det i princip klart med jätteaffären mellan Chess.com och Magnus Carlsens företag Play Magnus Group. Ledningarna i företagen är positiva till affären som kan bli klar om sex till åtta veckor.

Chess.com tar över Play Magnus Group som bland annat äger Chess 24 och Chessable, och prislappen blir 895 miljoner kronor, det vill säga 13 kronor per aktie som steg över 20 % när affären offentliggjordes.

För Magnus Carlsen själv innebär affären att han får 78,4 miljoner för sina aktier i Play Magnus Group.

Det är en fantastisk resa som Magnus Carlsen och hans familj gjort sedan Simen Agdestein upptäckte den stora schacktalangen för 20 år sedan. Pappan Henrik Carlsen tog tjänstledigt och belånade huset, och gav sig ut på Europas vägar tillsammans med sin familj för att låta sin son få chansen att spela mot de bästa.

För oss som schackspelare kan affären leda till att Chess.com plockar in de bästa delarna som AImchess, Chessable och Chess 24:s livesändningar till sin schacksajt för att höja schackupplevelsen för de 91 miljoner användarna i hela världen.

Sen kommer många användare fortsätta att hänga kvar på Lichess också. Men i praktiken innebär affären att det i princip bara finns två stora spelservrar att räkna med: Chess.com och Lichess.

Sveriges Schackförbund är aktivt på båda spelplattformarna. Onlineligorna har spelats på Lichess och den 12 september startar tredje säsongen av Svenska Schackligan som arrangeras av Fragbite i samarbete Sveriges Schackförbund. Svenska Schackligan spelas på chess.com, och där kan nya spelare anmäla sig.

Läs mer – CNN: Schack har blivit en pengamaskin Därför älskar kryptoföretag schack Svenska Schackligan på chess.com