Dokument: Därför älskar kryptoföretag schack

Publicerad 19 maj, 2021 av Ingemar Falk

Vad förenar kryptovalutor och schack? Foto: Ivan Radic/Flickr

Plötsligt dyker företag inom kryptovalutor upp som sponsorer för schackturneringar slag i slag. Algorand har sponsrat Kandidatturneringen, FTX går ihop med Champions chess tour och Chess.com presenterar nya onlinetävlingen Cryptochamps 12–13 juni.

Vad är det som händer?

Denna artikel kommer inte ge några som helst investeringsråd utan inrikta sig på att förklara mekanismerna som förenar schack och kryptovalutor.

En förklaring till att schack och kryptovalutor har en gemensam beröringspunkt ligger i själva essensen i att arbeta med schacköppningar och att utvinna en kryptovaluta som Bitcoin.

GM Robert Hübner.
Foto: Wikimedia commons

En stormästare i schack lägger ner stora ansträngningar och har datorstöd för att finna en teoretisk nyhet i spelöppningen. Sedan när draget hittats kan spelaren vänta till rätta ögonblicket och sedan spela sin nyhet i ett viktigt parti. Och där får stormästaren sin belöning i form av en seger – och framför allt att andra schackspelare tar efter draget.

Principen är precis densamma med utvinning av Bitcoin. Skillnaden är att personen som gjort sin upptäckt får ett pris i form av nya Bitcoinpengar. Dina ansträngningar och dina framgångar lönar sig helt enkelt.

Tyske stormästaren i schack, Robert Hübner, ville införa copyright på alla nya öppningsdrag. Och så här i backspegeln var han före sin tid. Han hade Bitcoin-tänket redan då.

Här hade han jobbat hårt för att hitta ett nytt drag i öppningen och sen när andra kopierade det fick han i och för sig äran – men inte ett öre mer i plånboken.

Vad hade Bitcoinbörsen tyckt om först Lc4 och sedan Ld6 från Fabiano Caruana? Foto: Lennart Ootes/FIDE

Ett exempel på en stormästares idoga arbete med datorstöd och som belönade sig på schackbrädet – men inte i plånboken – såg vi senast i Kandidatturneringen när amerikanen Fabiano Caruana presenterade sina makalösa teoretiska nyheter mot fransmannen Maxime Vachier-Lagrave. Se när Nils Grandelius analyserar det partiet.

Den här beröringspunkten gör investerare och stora kryptoföretag intresserade av stormästarnas arbete med modern datorunderstödd schackanalys.

Men det som fått kryptoföretagen att ta det definitiva klivet in i schackvärlden är onlineboomen. Aldrig tidigare har det spelats så mycket nätschack. Vi har ju sett det här också i Sverige med onlineligorna på onsdagar och söndagar som samlar hundratals spelare från hela landet.

Det är som kryptoföretaget FTX VD Sam Bankman-Fried förklarar i artikeln på Chessbase varför företaget sponsrar nästa deltävling i Champions chess tour:

Topp 10-spelarna i världen är med i FTX Crypto Cup. Foto: Chess 24

“Both online chess and digital finance are growing rapidly.”

Fritt översatt: Vinnare vill hänga med vinnare.

Nästa fråga är om förhållandet mellan kryptoföretag och schack kommer att stanna vid världseliten?

Fast kanske är inte steget så långt att ett Sverigebaserat kryptoföretag kommer att visa sitt intresse för svenskt schack. Och då kan det nyfunna intresset komma till gagn för både elit och bredd här i Sverige.

Det gör Blockchain för schacket

Det finns en annan princip inom kryptovalutor som närmat sig schacket rejält. Vi pratar om begreppet “Blockchain”.

Blockchain uppfanns av 2008 av Satoshi Nakamoto. Blockchain ska heller inte förväxlas med Bitcoin.

Tekniken med blockchain är en decentraliserad och offentlig huvudbok som visar alla transaktioner mellan alla företag – utan mellanhänder som kostar en massa pengar.

Garri Kasparov.

Ex-världsmästaren i schack, Garri Kasparov, som är motståndare till ryska Putinregimen har pratat sig varm för blockchain som en mer demokratisk ekonomisk världsordning.

– Den stadiga ökningen i popularitet för Bitcoin, andra kryptovalutor och blockchain-teknik som koncept är oundviklig eftersom det är ett svar på maktförflyttningen från individer till stater eller andra institutioner som kan agera på vår integritet utan vårt samtycke, säger Garri Kasparov i en intervju i Cryptopotato.

Kasparov vidhåller i intervjun att ryktena om att kryptovaluta är “gangsterpengar” är överdrivna:

– Du kan använda kärnteknik för att bygga en bomb eller en reaktor. Nu hör vi mycket om de potentiella nackdelarna med kryptovalutor eftersom de kan hjälpa skurkar att stjäla pengar. Egentligen är dessa rädslor överskattade.

I sammanhanget behöver vi också ta upp klimataspekten. Att utvinna Bitcoin kostar rejält mycket energi. En fråga som blivit hett debatterad på senare tid, bland annat här i New York Times.

Onlinerating med blockchain

Men åter till grundfrågan – hur kan dessa blockchain vara med och påverka onlineschacket?

Jo, det är här som Kandidatturneringens sponsor, kryptoföretaget Algorand, kommer in i bilden.

World chess som under VM-kamperna 2016 och 2018 försökte göra en Robert Hübner och sätta copyright på livesändningen av schackdragen gjorde sig snabbt impopulära. Men företaget är kvar som en del av världsschackförbundet FIDE och driver nu dess schackserver FIDE Online Arena.

Allt sedan starten 2013 har FIDE Online Arena spelat en anonym roll i onlineschacket trots löften om FIDE-titlar (som du behöver köpa) när du ökar i rating på sajten.

World chess VD Ilja Merenzon sitter fortsatt kvar i båten trots VM-bråken och har fått med sig Algorand att ombesörja ratingberäkning av partierna som spelas på FIDE Online Arena.

Fide Online Arena på Algorand Blockchain Explorer.

Varje spelare får ett värde med blockchain-tekniken som kommer att stötta FIDE när prispengar och titlar ska delas ut online. Med Blockchain-tekniken kommer fuskare att sjunka som en sten. De blir helt enkelt en värdelös valuta.

I det allra första partiet som spelades på FIDE Online Arena med nya blockchain-ratingen var förre VM-utmanaren Sergej Karjakin en av spelarna:

Nu är FIDE Online Arena en pytteliten arena inom nätschacket, men har ändå fått med sig en mycket populär sajt bland schackspelare: 2700chess.com som registrerar toppspelarnas rating live.

Gå in på den sajten och klicka på fliken “Online” – och där har du FIDE Online Arenas Blockchain-rating.

Onlinerating finns numera på 2700chess.com.

En inte alltför vågad gissning är att Blockchain-teknologin kommer att få en betydligt större roll om någon annan mycket större schackserver anammar tekniken.

Som Chess.com till exempel – som för övrigt ska arrangera Cryptochamps 12–13 juni…