Nils Grandelius: Så vackert av Caruana – men Vachier-Lagrave kämpade bra

Publicerad 19 april, 2021 av Ingemar Falk

”Den preppen satt bra…” Fabiano Caruana kunde lugnt konstatera att han tidigt lyckats sätta Maxime Vachier-Lagrave i bekymmer. I den här ställningen fick fransmannen som svart tänka i 30 minuter. Foto: Lennart Ootes/FIDE

Franske stjärnan Maxime Vachier-Lagrave som inför måndagens rond ledde Kandidatturneringen fick ett val som vart efter Fabiano Caruanas öppningsdrag 1.e4. Skulle han spela sicilianskt och Najdorfvarianten trots smällen mot bland annat Nils Grandelius i Tata Steel Masters i januari?

Vachier-Lagrave tänkte lite och spelade… Najdorf.

Fabiano Caruana – en av världens absolut bästa öppningsteoretiker gnuggade händerna och smällde till med kanske årets teorinyhet med först 18.Lc4!! och sedan 19.Ld6. Men alldeles innan dess hade Caruana spelat ett till synes oskyldigt bondedrag som banade vägen för de iögonfallande löpardragen.

Nils Grandelius berättar i sin videoanalys om det spännande partiet. En analys som också ger dig som klubbspelare något att fundera över. Hur hårt och länge ska man behålla sin favoritöppning?