Intressant vinstförsök av Nils Grandelius men partiet slutade remi

Publicerad 12 mars, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Här ser vi en viktig nyckelställning i nionde partiet. Vit vid draget valde 19. Lxd5 men frågan är om inte 19. Txe4 hade gett mer möjigheter till att spela på vinst. Bild från sändningen av efteranalysen med spelarna från Chess 24.

Matchen mellan Sverige och England, som representeras av Nils Grandelius och David Howell börjar nu efter nio partier gå mot sitt slut. Nu väntar tionde och sista partiet i dagens rond.

För Nils var gårdagens parti ett parti där han var tvungen att vinna för att ha en chans att vinna hela matchen. Nils gjorde också ett vinstförsök som vit i italienskt. I efteranalysen berättade Nils att han lade ned mycket tid på en forcerad variant då det kändes som det skulle finnas något lovande i den ställningen. Det såg också så ut efter ett slag på f7, men som vanligt hitttade David bra försvarsresurser. Partiet tog en sådan vändning att spelarna enades om remi.

Ett intressant parti och det är lätt att tro även som åskådare att att det kunde bli farligt för vit efter 21. Sxf7. Det var också den varianten som Nils hade lagt ned mycket tid på att räkna fram. Emellertid som Nils själv påpekade kanske 19. Txe4 hade varit bättre. Det är också det drag som datoranalysen rekommenderar. Helt enkelt att långsamt pressa då vit har ett bekvämt spel med terräng.

Ett intressant parti som går att spela igenom här nedan.

Sändningen har gästats av flera olika kommentatorer. Bland annat världsmästaren Magnus Carlsen som gav sina kommentarer och syn på matchen via telefon. Nu tyckte man i organisationen att det var dags för Nils att få support från någon landsman och hade bjudit in en spelare från Sverige. Vi fick därför se stormästaren Pontus Carlsson vara gäst i sändningen och tillsammans med stormästaren Stuart Conquest och Askild Bryn kommentera partiet.

Nu är ställningen i matchen 5 – 4 till David Howell. Vinner Nils sista partiet blir det oavgjort. Ingen av spelarna har lyckats vinna som svart i matchen . Är det nu det är dags …

Sändningen startar som vanligt 15.00 och går att följa på länken nedan.

Så spelas matchen Livesändning