En underhållande remi i första matchpartiet

Publicerad 3 mars, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Hård kamp på svenska ambassaden i London och djup koncentration. Nils Grandelius med de vita pjäarrna mot David Howell Foto från sändningen på Chess 24.

Som tidigare har skrivits om arrangeras en match mellan Nils Grandelius och David Howell. Spelplats är svenska ambassaden i London och matchen kommer att avgöras under tio partier.

Schackfest väntar med andra ord ! Redan första partiet visade verkligen vad vi åskådare har att vänta. Här hände det verkligen saker på brädet.

Nils kom tidigt bra som vit och det kändes som David blev överraskad av variantvalet från Nils. Vit låg två bönder under men med fin aktivitet som kompensation, och faktum var att det såg ut som vinst. Nils valde att behålla sin dam med tanke på svarts svaghet på sista raden, men även om dambyte sker har vit väldigt aktiva pjäser och vinstspel.

Det blev ett spänannde parti där David kämpade sig sakta och säkert in i partiet. Tills sist blev det remi genom dragupprepning i en jämn ställning.

Här nedan går det att spela igenom partiet. Nyckelställningen för vit är efter 16.- Dxf6. Nils valde 17. De3 men 17. Le3 är som sagt väldigt övertygande. Tornet kommer att komma väldigt snabbt till e1 och svart ligger efter i utvecklingen.

Båda spelarna kan trots allt vara nöjda med partiet. Nils för att han tidigt fick ett starkt initiativ och David för att han kämpade sig in i partet efter en tuff ställning.

Arrangörerna har ju valt att premiera vinstpartier med högre prispengar i hopp om att få till spänning. Ingen kan klaga på detta parti att det inte hände saker utan tvärtom. Bådar gott inför fortsättningen av matchen som går att följa imorgon på sändningen på Chess 24 kl. 15.00.

Så spelas matchen Livesändning