En oväntad gäst under sändningen – Magnus Carlsen yttrade sig om matchen i London

Publicerad 5 mars, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Ännu en remi i matchen och här ser vi handskakningen under sändningen från Chess 24.

Dags för tredje matchpartiet på Sveriges ambassad i London mellan Nils Grandelius och David Howell. En oväntad gäst dök upp under sändningen. Man fick nämligen telefonkontakt med världsmästaren själv, Magnus Carlsen, som på resande fot i bil gav en kort intervju om matchen.

Som kommentatorerna påpekade känner Magnus både Nils och David väl och han fick frågan om vem han höll som favorit i matchen. Svaret blev att han trodde att David kunde vara sårbar i öppningsteoretiskt och där kunde säkert Nils ha möjlighet att vara bättre förberedd och kunna överraska. När det kom till slutna positionella spel trodde han däremot att David kunde vara starkare. Samtidigt som Magnus framhöll att han trodde matchen skulle bli väldigt jämn.

I dagens parti spelade Nils ett ovanligt drag i form av tidigt La4 mot Berlinervarianten i spanskt. Magnus själv har spelat detta drag och påpekade under intervjun att det är lätt för svart att utjämna men fiinns mycket att spela om.

Ett uppskattat och oväntat inslag i sändningen att få värlsmästaren på tråden via telefon. Magnus tog sig även tid att analysera den aktuella ställningen. Han tyckte ställningen var dynamiskt balanserad och trodde partiet skulle sluta remi vilket också visade sig stämma. Magnus passade på att säga några avslutande ord och tacka för bra kommentare. Självklart mycket trevligt att världsmästaren följer matchen och bjöd på sig själv i denna intervju.

En annan gäst var Jennifer Shahade på besök i London för att lansera sin nya bok Chess Queens. Jennifer har många strängar på sin lyra, både som författare, pokerspelare , schackspelare och kommentator. Hon är också starkt engagerad inom damschacket i USA. Det blev ett intressant samtal när hon delade med sig om sina tankar om boken och hur man kan öka antalet kvinnliga schackspelare.

Dagens parti slutade som sagt även det med remi. Precis som i första partiet hade Nils vinstchanser, då han fick övertag på damflygeln och kom bra i sin uppställning, men han tillät David att komma tillbaka in i partiet. Som kommentatorerna påpekade var troligtvis 25. Td3 en felaktig plan och tillät svart att dubblera på e-linjen. Efter det förlorade vit sin fördel och spelet blev mer balanserat.

Man kunde se i sändningen hur Nils omärkligt skakade på huvudet några drag innan händernaa sträcktes fram för remi. Som han insåg att det går inte längre att spela på vinst.

Överlag ett intressant parti som går att spela igenom här nedan.

Imorgon väntar ett nytt parti med nya chanser.

Sändningen startar som vanligt 15.00

Så spelas matchen Livesändning