Efter tio dagar av hård kamp – David Howell blev matchens vinnare

Publicerad 14 mars, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Matchen är över och kampen är slut. Borta är den stenhårda koncentrationen och vi kan istället se två avslappnade spelare . Speciellt kanske David Howell t. h som vann hela matchen. Bild från sändningen på Chess 24.

Matchen i London mellan Nils Grandelius och David Howell är nu över. David ledde inför sista ronden och Nils var tvungen att försöka vinna som svart för att kunna få oavgjort i matchen.

Nils gjorde ett försök och offrade en bonde och lyckades få den dynamiska ställning han behövde som svart. David som valde en solid variant som vit, hittade dock ett bra väg att utjämna spelet genom att offra tillbaka bonden och spelarna enades så småningon om remi. Genom detta parti stod David Howell som vinnare av hela matchen.

Sammanfattningsvis har det varit en jämn match och välspelade partier. Många remipartier men det har varit spännande och dynamiska partier.

Det har ju också varit ett intressant möte mellan två olika typer av spelare. Nils som välförberedd öppningsteoretiker, kontra David som mer litade på sin positionella förståelse och känsla.

En mycket jämn match vilket också många har trott att det skulle bli. Magnus Carlsen nämnde ju detta själv i sändningen när han var inbjuden att kommentera matchen och fick frågan om vad han trodde om matchresultatet.

Chess 24 har haft sändning dagligen med varierande gäster. Under sista partiet inleddes gästen med orden att här är någon som känner Nils väldigt väl. Det visade sig vara sambon Ellen Kakulidis som hade kommit till London dagen innan, och nu fick tillfälle att vara med och kommentera partiet.

Matchen har spelat på svenska ambassaden i London. Här ser vi Sveriges ambassadör Mikaela Kumlin Granit tillsammans med spelarna.

Mikaela Kumlin Granit omgiven av spelarna var glad att få denna möjlighet att arrangera matchen och såg det som ett tillfälla att skapa mer möjligheter till kontakt för engelska och svenska spelare.

Slutresultatet i matchen blev 5,5 – 4,5 till England representerat av David Howell. Det var hård kamp hela tiden och här nedan går det att spela igenom det sista och avgörande partiet.

Så spelas matchen