Ännu ett maratonparti – David Howell behåller ledningen

Publicerad 7 mars, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Här ser vi drag 115 i femte partiets damslutspel. där spelararna enades om remi. Bild från sändningen på Chess 24.

Som förutspått tidigare är det långa partier i matchen mellan Nils Grandelius och David Howell som äger rum på svenska ambassaden i London. Femte partiet var rekord med sju timmar långt och 115 drag.

Som väntat gjorde Nils ett vinstförsök som vit. Nils fick en lovande ställning och pressade med bonde mer i damslutspel, men David försvarade sig med god teknik.

Nils sade själv i efteranalysen att det var många tillfällen då han kände sig säker på att han skulle vinna, men motståndaren hittade försvarsresurser. Nils hade fribonde på sjunde raden, och det blev många schackar eftersom det var enda sättet att hindra bonden att gå ned i dam.

Några kanske drar sig till minnes det snygga partiet Nils vann mot Jeffery Xiong i FIDE Grand Prix förra sommaren. Då blev det också många schackar i damslutspel, men skillnaden var att där tog schackarna slut så småningom. De gjorde de inte nu utan schackarna tog aldrig slut. Vid drag 115 gav Nils upp vinstförsöket och partiet slutade remi.

Fem partier har nu spelats och fyra partier har slutat remi, och ett parti har David Howell vunnit, vilket gör att engelsmannen är i ledning.

Så här långt kan man säga att matchen känns väldigt jämn. Fem partier återstår totalt i hela matchen. Naturligtvis viktigt att Nils får komma ikapp och vinna ett parti. Kanske blir det redan efter vilodagen. En vilodag som säkert varit välbehövlig med tanke på alla långa partier.

Det går att följa matchen från 15.00 nu på tisdag.

Här nedan ser vi det femte partiet.

Så spelas matchen LIvesändning