Grandelius: Jag var redo om Dubov skulle missa

Publicerad 27 januari, 2022 av Ingemar Falk

Nils Grandelius. Foto: © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2022

– Jag såg Sh8-draget lite innan, och var redo om Dubov skulle missa.

Så förklarar Nils Grandelius hur han så snabbt hittade det det avgörande Sh8 efter Dubovs blunder 76.Kf4 i onsdagens batalj i Tata Steel Masters.

Hur var känslan när du plötsligt fick läget?

Nils Grandelius flyttade ut springaren till hörnet – och vann. Foto: © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2022

– Då kände jag för mig för första gången helt säker på att jag skulle vinna.

Vinsten mot Dubov var svenskens första seger i årets turnering i Wijk aan Zee.

– Det blir kul att komma härifrån med minst en seger i alla fall, säger Nils Grandelius som hittills tagit 3 poäng på 10 ronder och fortfarande ligger sist i tabellen.

Partiet mot Dubov visade att det är riktigt tufft att vinna mot en 2700-spelare. Grandelius var nära vinst flera gånger men lyckades inte bärga helpoängen förrän i drag 82.

Här kommenterar Nils Grandelius – som spelade svart – nyckelställningarna i vinstpartiet mot Daniil Dubov:

NIls Grandelius om…

12.0-0-0, 18… 0–0 och 36… Db3.

… Dubovs långa rockad i det tolfte draget:
– Det kom överraskande – och samtidigt glädjande för mig. Då förstod jag att partiet skulle bli dynamiskt. Sen gick det ändå åt mycket betänketid att hitta anfallsvägen. Det var inte så enkelt som det såg ut i början.

… hans egna korta rockad i 18:e draget trots att Dubov stod redo för ett kungsangrepp:
– Rockaden måste göras och jag väntade till rätt läge. Därefter handlade allt om vem som skulle vara snabbast att få igång ett anfall. Och där gick det fortare för mig så jag fick ett fint övertag.

…det erbjudna dambytet i drag 36:
– När jag har initiativet och hans kung är öppen vet jag att man inte ska byta dam. Jag blev rädd att han skulle smita iväg med sin kung och tyckte att dambytet som gav mig en extrabonde var helt okej. Sen hade jag ont om tid – och det var ett praktiskt beslut. Fortsätter jag anfallet, och det sedan rinner ut i sanden har jag ju ingenting. Nu hade jag i alla fall skaffat mig en bonde.

53… Sb4 och 57.Sc2

…springarschacken Sb4 i drag 53:
– Planen var helt enkelt att sedan blockera hans torn med Sa6. Jag har sett att datorn föredragit en vidare vandring av min bonde till a2 – men där och då fokuserade jag på att blocka hans torn.

…Dubovs springaroffer med 57.Sc2
– Det naturliga hade varit att byta av springarna med 57.Txa6 Txa1 men jag tror att Dubov i det här läget insåg att ett uppkommet tornslutspel skulle bli mycket fördelaktigt för mig där jag snabbt kunde hota hans bönder på kungsflygeln. Det var säkert därför han skiftade plan och avancerade sina bönder efter springaroffret.

Daniil Dubov har precis spelat 60.gxf5 och Nils Grandelius väljer 60… Tc1 precis före tidskontrollen. Till höger: konstdraget 76… Sh8.

…tidsnöden vid drag 60
– Jag var faktiskt inte nervös över att jag hade lite tid. Den gången jag kände pressen var att klara tidskontrollen vid drag 60, då jag hade viktiga beslut att ta. Men överlag ska jag kunna spela mer exakt efter springaroffret och avgöra partiet ganska snabbt, men så blev det inte.

…avgörandet med 76… Sh8:
– Som sagt var jag först då helt säker på att jag skulle vinna. Det var Dubovs misstag med 76.Kf4 som bäddade för slutfinishen. Lite märkligt att Dubov gör den missen. Han hade en hel timme kvar på klockan.

Daniil Dubov. Foto: © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2022

Tata Steel Chess avslutas med tre ronder fredag, lördag och söndag. Till skillnad mot i fjol känner Nils Grandelius att han har mer energi kvar.

– Det är synd bara att jag spelat så mycket sämre i år, ler Nils Grandelius. Men visst en anledning att spara energi var att ha min sekundant på plats för att inte känna undgå tristessen på lediga tiden, och så hjälper det att Nederländerna har släppt på restriktionerna. Efter partiet mot Dubov kunde jag gå på restaurang och äta.

Styrkt av onsdagens seger ser Nils Grandelius fram emot avslutningen då bland annat turneringstvåan Anish Giri väntar.

Anish Giri och Magnus Carlsen ser i nuläget ut att göra upp om segern i Tata Steel Masters. Carlsen leder med en halv poäng, och de två har redan mötts. Nu blir det poängjakt för båda i helgens tre avslutande ronder. Foto: © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2022

– Vårt möte kan definitivt avgöra utgången. Jag ska göra mitt allra bästa för att försöka stoppa Giri så att vi förhoppningsvis får se en skandinavisk segrare i form av Magnus Carlsen, säger Nils Grandelius.

Fredag, kl 13.50: Svensk live-TV Resultat