Covidsjuk Dubov tvingades hoppa av

Publicerad 29 januari, 2022 av Ingemar Falk

Daniil Dubov har spelat klart. Foto: © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2022

Tata Steel Masters lyckades hålla startfältet intakt i elva ronder, men till slut blev arrangörerna schackade av coronaviruset. Den största dramatiken på fredagen skedde en timme före ronden, då nyheten kom att Daniil Dubov testat positivt och tvingats lämna turneringen.

Daniil Dubov fick lämna walk over mot Richard Rapport som med w.o-poängen nu ligger tvåa i Tata Steel Masters. © Lennart Ootes – Tata Steel Chess Tournament 2022

Det gör att toppstriden helt kommer att förändras. Ledaren Magnus Carlsen skulle ha mött Daniil Dubov i sista ronden – nu får norrmannen i stället en walk over-poäng och har en virtuell ledning på 1,5 poäng. Dubov har spelat tillräckligt många partier i turneringen för att inte alla hans resultat ska strykas.

Här är ställningen där Carlsens och Praggnanandhaas kommande walk over-vinster mot Dubov räknats in:

* Carlsens och Praggnanandhaas kommande walk over-poäng mot Dubov är medräknade.

Magnus Carlsen kommenterade Dubovdramat i norska TV2 där hans sa:

– Det är inte kul att få en fri poäng på det här sättet. Det har varit klart för oss att om du testar positivt så är du ute. Det här kommer aldrig att bli 100 procent rättvist. Det är synd för turneringen, men det finns inte mycket som arrangörerna kunde ha gjort annorlunda.

För Daniil Dubov tickar klockan snabbt mot FIDE Grand Prix som startar i Berlin den 4 februari. Ryssen har fått ett wild card till den turneringen, men hinner han bli frisk?

Andrej Jesipenko och Nils Grandelius. © Lennart Ootes – Tata Steel Chess Tournament 2022

Nils Grandelius spelade mot just Daniil Dubov på torsdagen – men har hittills inte testat positivt,så han dök upp till partiet mot Andrej Jesipenko.

Deras möte blev ett spanskt parti där Nils Grandelius testade 15.De2 i stället för att att dubbelgardera e4-bonden med 15.Sfd2.

Jesipenko antog utmaningen och offrade sin springare med 14… Sxe4. Efter 16.Lxe4 f5 offrade Grandelius tillbaka sin löpare.

Om han dragit tillbaka löparen till c2 hade Jesipenko helt säkert svarat med e4, vilket ger ett starkt tryck i centrum samtidigt som det inbjuder till taktiska drag utefter diagonalen a1-h8 som till exempel: 17.Lc2 e4 18.Sg5 Sxd5 19.c4 Lf6! 20.cxd5 Lxa1

Enligt datorn hade Nils Grandelius sin chans att skapa ett stabilt övertag i 23:e draget. Med 23. Lxf4 skapas genast ett tryck mot Jesipenkos d6-bonde. Nu gick Grandelius i stället för Txf4 – och det visade sig bli för långsamt trots torndubblering på f-linjen.

Jesipenko hann nu få liv i sin dåliga springare på a4 – och fick fram ett bra motspel.

I slutställningen påvisade datorn att Nils Grandelius hade kunnat gå med tornet till b7. Men klickar man sig framåt i datorvarianten försvinner snart övertaget – så att svensken gick med på dragupprepning var nog helt okej.

Tata Steel Masters fortsätter på lördagen, och då möter Nils Grandelius hemmahoppet Anish Giri, Nederländerna.

Anish Giri och Magnus Carlsen. Foto: © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2022

Giri tappade kontakten med ledaren Carlsen när han förlorade mot Jorden van Foreest som alltså för andra året i rad satte krokben för Giris segerambitioner. I fjol vann ju van Foreest deras tiebreakmöte om slutsegern.

Jorden van Foreest och Anish Giri. Foto: © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2022
Kl 13.50: Svensk live-TV Resultat