Åh nej – förlust igen för Grandelius

Publicerad 25 januari, 2022 av Ingemar Falk

Fabiano Caruana och Nils Grandelius. Foto: © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2022

Årets Tata Steel Masters går verkligen inte Nils Grandelius väg. På tisdagen noterade Sverigeettan sin femte förlust när han föll mot världsfyran Fabiano Caruana.

Nils Grandelius hamnade återigen i tidsnöd – hade han haft några minuter extra hade partiet kunnat gå till remi om han hunnit se vederläggningen av Fabiano Caruanas inexakthet precis före tidskontrollen.

Så här lät det i Sveriges Schackförbunds tv-sändning när Grandelius plötsligt kunde mirakelrädda partiet i drag 36:

Kanske avgjordes partiet i realiteten redan i drag 17 när Nils Grandelius i en bra ställning tänkte över 30 minuter och ändå valde en för långsam plan med Sf1 enligt datorn. Den långa betänketiden som ödslades då hade varit guld värd i det dramatiska slutskedet av partiet.

När ställningen var dynamisk och spännande spelade Nils Grandelius mycket starkt, men han hade som sagt var inte tillräckligt lång tid på sig för att hinna se kontringen med 36.Tc1! Nu valde svensken 36.Td1 och efter det var förlusten tyvärr oundviklig.

Toppmötet Magnus Carlsen–Sjahrijar Mamedjarov kommenterades helt kort av vinnaren:

Ja, det var en imponerande uppvisning vi fick se av den norske världsmästaren:

Magnus Carlsen. Foto: © Lennart Ootes – Tata Steel Chess Tournament 2022

Tata Steel Masters fortsätter på onsdagen med rond 10. Magnus Carlsen sitter i förarsätet just nu, och längst bak kämpar Nils Grandelius vidare för att undvika sistaplatsen. Sverigeettan möter Daniil Dubov, och du följer allt på Sveriges Schackförbunds tv-sändning med August Lindmark och Deniz Arman i studion med start klockan 13.50.

Kl 13.50: Svensk live-TV Resultat