Oväntad avslutning av partiet på ledarbordet

Publicerad 1 november, 2021 av Susanna Berg Laachiri

Egveniy Najer t.v hade chans att komma i ensam ledning av hela turneringen men glömde bort att ställningen hade upprepats tre gånger och partiet slutade remi. Foto: FIDE/ Mark Livshitz

Tre spelare delade ledningen inför dagens sjätte rond av FIDE Chess.com Grand Swiss i Riga. En av dem var Evgeniy Najer som fick en fin ställning och pressade Fabiano Caruana hårt som vit. Med tanke på att det andra ledarbordet spelade remi såg det ut som Evgeniy skulle vinna och därmed ta ledningen ensam i hela turneringen.

Fabiano Caruana har många gånger klarat sig i svåra ställningar men den här gången såg det mycket tvivelaktigt ut. Något oväntat inträffade dock då Fabiano plötsligt tillkallade domaren under partiet och meddelade att han begärde remi pga trefaldig upprepning. Man kunde se i direktsändningen att Evgeniy såg väldig frågande ut men samlade sig snabbt och sträckte fram handen, samt remin var ett faktum.

Det var en ganska trött och tagen spelare vi fick se när Evgeniy blev intervjuad och han fick frågan om han någon gång tidigare missat tredragsregeln dvs att en ställning upprepats tre gånger. Svaret blev att det aldrig hänt honom och han tillade att han var mycket förvånad att det hände, samt han trodde han hade goda vinstchanser i ställningen.

Självklart jobbig känsla att vara så nära ensam ledning, och dessutom kunna få en fridag samtidigt och samla sina krafter inför de sista ronderna.

Ett annat parti som tilldrog sig stort intresse var toppmötet mellan Alexei Shirov som vit mot Alireza Firouzja, det vill säga två av de andra spelarna som delade ledningen inför ronden.

Toppmötet mellan Alexi Shirov och Alirexa Firouzja . Foto: FIDE/ Anna Shtourman

Det kom att bli ett parti där Alexei var pressad och han nämnde i efterintervjun att han trodde han skulle förlora och var tacksam för att det slutade remi. Det blev ett intressant parti som fick en trixig och trevlig avslutning.

Efter dagens rond har tidigare ledartrion fått sällskap av två spelare, nämligen Maxime Vachier- Lagrave och Krishan Sasikiran som båda vann sina partier. Alla dessa fem spelare leder på 4, 5 poäng.

Nils Grandelius spelade remi i dagens rond mot Maxim Chigaev. Det blev en variant i spanskt och Nils hade inga problem att utjämna som svart. Nu står Nils på 3, 5 poäng och är obesegrad.

Partiet går att spela igenom här nedan:

Daniil Dubov fick till en fin avslutning i sitt parti mot Ivan Saric.

Daniil Dubov är känd för sina taktiska kombinationer och avvecklade blixtsnabbt till ett vunnet bondeslutspel genom en kombination. Foto: FiDE/ Anna Shtourman

I ställningen nedan går det att spela igenom den snygga avslutningen som ledde till ett vunnet bondeslutspel.

I damklassen behåller Tingjie Lei sin ensamma ledning och har 5 poäng. Pia Cramling vann idag som vit mot Jovanka Houska och har därmed 3 poäng. Kanske börjar Pia ta sig framåt efter en jobbig inledning på turneringen. Dagens parti var ganska jämnt men Pia hade bättre tid och Jovanka med sämre tid gjorde en miss som förlorade partiet. Det går att spela igenom partiet här nedan:

Nu väntar en fridag som säkert är både efterlängtad och välbehövlig för alla spelare. I rond 7 på onsdag har Nils Grandelius vit mot unga talangen Vincent Keymer från Tyskland.

Pia Cramling har svart mot Kharisma Sukandar från Indonesien.

Sändningen startar som vanligt 13.00 och mer information på länkarna nedan.


Resultat och ställnng öppna klassen Resultat och ställnng damklassen Livesänding båda klasserna