[LIVE, 13.15: Följ VM-matchen i svensk tv]
Spela hundratals bulletpartier på Lichess och gå på fotbollsmatch med Norges firade Tysklandsproffs Erling Haaland.
Schackvärldsmästaren Magnus Carlsens uppladdning inför VM-matchen som börjar i dag, fredag, är inte den vanliga bilden man kan ha av en schackmästare inför en titelfajt.
Norges schackprofil Atle Grønn, 50, skakar lite på huvudet när intervjun handlar om Magnus Carlsens förberedelser inför VM-kampen mot ryske utmanaren Ian Nepomnjasjtjij.
IM-spelaren och schackförfattaren Atle Grønn som dessutom är professor i ryska kan VM-historien som få.
– Alla VM-spelare har varit seriösa i historien, kanske med undantag av Michail Tal. Han orkade inte spela igenom Botvinniks partier före deras returmöte 1961 för att “de var så tråkiga”. Tal ville hellre studera Paul Keres partier. Sen gick det som det gick – Tal förlorade, säger Atle Grønn till schack.se och fortsätter:
– Det Magnus gjort nu före VM – det hade gamla mästare tyckt vara oseriöst. Alla dessa bulletpartier några veckor före matchen – det är märkligt, säger Atle Grønn men tillägger också:
– Samtidigt har Magnus Carlsen alltid gått sin väg och det har funkat. Det finns ingen grund att ändra på det. Och så är han så otroligt grundtränad i schack. Magnus Carlsen går mycket på lust och inspiration – men ett sånt förhållandesätt till schack hade i ett historiskt perspektiv setts som oseriöst. Så är det.
Atle Grønn tror att Ian Nepomnjasjtjij är den som kommer att vara mest motiverad inför matchen.
– Det här hans livs chans, och han har tränat hårt och systematiskt. Det har också blivit fysisk träning och han har gått ner flera kilo. För Magnus Carlsen å andra sidan är det här en match som andra. Det gäller att Carlsen lyckas mobilisera allt – det kan bli en mycket farlig motståndare.
Den tuffaste VM-motståndaren Magnus Carlsen mött?
– Nej, där håller jag Fabiano Caruana som den starkaste spelaren han mött. Det var egentligen konstigt att deras match 2018 slutade med idel remier innan Carlsen vann i tiebreak. Det var knivskarpt spel i flera partier – och båda hade lika gärna kunnat vinna två, tre partier var.
Men tror du inte att Ian Nepomnjasjtjij har fått extra uppbackning och ekonomiskt stöd av Ryssland?
– Nej, jag tror faktiskt inte det. “Nepo” är inte Kremls man. Han är frispråkig och går sin egen väg. Det var helt annat med Sergej Karjakin inför hans VM-match mot Carlsen 2016. Karjakin har öppet visat sitt stöd för Putin, och han var rejält upphaussad då. Aleksandr Grisjtjuk har berättat att han och de andra ryska storspelarna gapade av förvåning när reklampelarna överallt i Ryssland visade upp Karjakins ansikte. “Så bra är han väl ändå inte”, tänkte det.
– Karjakin byggdes upp som det stora schackhoppet i Ryssland på ett helt annat sätt än vad sett den här gången, säger Atle Grønn.
Sergej Karjakin har synts på bilder i det ryska teamet under förberedelsedagarna i Dubai där VM-matchen spelas 26 november–15 december. Atle Grønn menar att det kan vara bra att ta rygg på Ian Nepomnjasjtjij.
– Om “Nepo” vinner skulle det starta en riktig schackboom i Ryssland. Det skulle bli en rejäl boost för alla ryska stjärnor, och bland dem förstås Karjakin.
Men får Atle Grønn tippa VM-utgången blir det för Ryssland att vänta ännu ett tag till på schackets mest prestigefulla titel.
– Jag skulle säga att Magnus chanser att vinna är 60 procent. Han är trots allt den bästa schackspelaren av de två och “Nepo” har en akilleshäl…
Spännande, vad handlar det om?
– Han har dålig impulskontroll. Han har ovanan att kasta ut dragen för snabbt. Och det kan förstås bli förödande mot Magnus Carlsen som vårdar sitt spel och kan pressa fram vinster i jämna ställningar.
Atle Grønn är övertygad om att Ian Nepomnjasjtjij lagt mycket tid och energi på att jobba bort den svagheten nu under förberedelserna. Hans styrkor är mer kända.
– “Nepo” är en intressant och aggressiv spelare, och han är otroligt snabb på att se olika “tactics” vid brädet.
– Magnus Carlsens är tradionellt starkast i slutspelet. Det var i den fasen han vann båda VM-matcherna mot Viswanathan Anand 2013 och 2014.
Atle Grønn har själv spelat mot Magnus Carlsen flera gånger – helt i början av den blivande världsmästarens karriär.
Ett möte har blivit ett speciellt minne.
– Det var i sista ronden i norska mästerskapet 2005. Jag hade säkrat en IM-norm, och det var jag förstås nöjd med. Men nu väntade Magnus Carlsen, och mycket stod på spel för oss båda. Magnus behövde vinna för att ta guld och jag kunde ta medalj vid seger.
– När vi satte oss ner samlades folk vid brädet. Man kunde riktigt känna att alla höll på Magnus. Han var kortväxt som barn, och var den där söte lille gutten som spelade så bra schack.
– Ganska snart märkte jag att Magnus spelade ut mig helt. Jag hade kunnat ge upp tidigt, men valde att spela färdigt fram till schack matt. Han spelade så vackert och partiet förtjänade att gå ända in i mål. Partiet blev sen publicerat i alla möjliga tidningar över hela världen – och jag tänkte att jag hade gjort schacket en gärning och visat skönheten i spelet med Magnus vackra mattbild.
Så här såg det ut:
Atle Grønn är en stor anhängare av schackvarianten Fischer Random där pjäserna placeras på olika platser i startsällningen. Han berättar att han kom på idén att norska tv-kanalen NRK skulle arrangera och sända en VM-match i Fischer Random.
– Det blev väldigt lyckat där Magnus Carlsen mötte Hikaru Nakamura och Wesley So i två olika matcher.
Kommer Fischer Random någon gång få samma status som vanligt schack?
– Man hoppas på det, men du vet – schackspelare är så traditionella… Men jag spelar numera nästan enbart Fischer Random på nätet, och nyligen hade vi en öppen turnering i Oslo.
Men nu är det vanligt schack och VM-matchen Magnus Carlsen–Ian Nepomnjasjtjij som väntar. Atle Grønn kommer att göra inhopp i tv-studion i NRK som sänt Magnus Carlsens alla VM-matcher sedan 2013 – och gör det förstås även i år.
– Som mest har vi haft tre miljoner tittare. Betänk då att fem miljoner bor i Norge. En fantastisk succé förstås, och nästan varje dag kommer folk fram på gatan och hejar på mig och vill prata schack.
Atle Grønn är väl medveten om att medlemsantalet inte är jättehögt hos norska schackförbundet och ligger på ungefär samma nivå som Sveriges Schackförbund, detta trots tv-boomen.
– Men oj vad norrmännen spelar schack. Fast de gör det på nätet, och utan att vara med i en klubb. Och många är riktigt duktiga. Vi har en halv miljon norrmän som spelar regelbundet på internet, och som samtidigt är intresserade av schackkulturen. Det är till dessa 500 000 jag vänder mig till när jag är med i tv-sändningarna. Där har du den stora schackpubliken.
Kommer NRK ha uppemot tre miljoner tittare även nu?
– Nja, det är lite tveksamt. Det känns som att schack peakade här 2017-2018. Men NRK räknar kallt med en miljonpublik – och över 50 personer jobbar med sändningarna.
– Det kommer att bli stor tv-sport igen när Magnus spelar.