Offerfyrverkerier i Riga

Publicerad 28 oktober, 2021 av Susanna Berg Laachiri

Alexei Shirov bjöd på ett offerfyrverkeri som det slog gnistor om i sitt möte med Ahmed Adly.. Foto: FIDE / Mark Livshitz

Andra ronden av FIDE Grand Swiss blev en riktigt händelserik rond och många är nominerade till rondens hjältar. En framträdande insats svarade Alexei Shirov för som med ett gnistrande offerfyrverkeri vann som vit mot Ahmed Adly. Här nedan ser vi den vackra slutsekvensen i partiet.

En annan hjälte från dagens rond är Alexandr Predke. Han gjorde ett fantastisk prestation när han offrade damen för två pjäser som vit i sitt parti mot Nordirbek Yakubboev. Ett långsiktigt offer som slutade med att motståndaren blev helt överspelad och vits aktiva pjäser triumferade. Ett parti som säkert kommer att låta tala om sig världen runt!

Här nedan går det att spela igenom det vackra partiet:

För att fortsätta på temat hjältar gjorde David Howell en hjältemodig insats i sitt parti mot Arturs Neiksans.

Detta kom att bli rondens – och kanske turneringens – längsta parti. Foto: FIDE/Anna Shtourman

Många av oss är ju vana att se David Howell i helt andra sammanhang, nämligen som kommentar i de populära tävlingarna Champions Chess Tour. Nu fick han vara i en helt annan roll i ett parti som varade i nästan åtta timmar. I stark förlustfara försvarade sig David mycket väl. Båda spelarna spelade dessutom enbart med tilläggstiden 30 sekunder. En stark prestation och man kan tänka sig hur tröttheten måste kännas under partiet. Efter 142 (!) drag slutade partiet remi.

Hur gick det då för våra egna svenska spelare i denna rond ? Nils Grandelius hade även idag ett balanserat parti och det var svårt för någon av spelarna att göra något av ställningen. Partiet mynnade ut i ett tornslutspel och spelarna enades om remi.

PIa Cramling har fått en oväntad svår start på på turneringen då hon förlorade även idag. I en lika ställning gjorde Pia en takisk miss och förlorade en bonde och senare partiet. Tufft för Pia, men många ronder kvar och hon har chans att komma in igen i turneringen.

Partierna går att spela igenom här nedan:

I tredje ronden har Nils vit mot Vadim Zvjaginsev från Ryssland. Pia har svart mot Mervert Kamalidenova från Kazakstan.

I öppna klassen är det intressant nog endast tre av spelarna som har två poäng efter två ronder. Ett spännande möte blir det på toppbordet mellan Alireza Firouzja och Alexandr Predke. Alexandr var ju inte rädd att offra damen i dagens rond, och Alireza är ju själv inte den som backar när det gäller att offra pjäser. Det är upplagt för ett spännande möte med andra ord!

Fabiano Caruana pressade i sitt parti idag mot Nihal Sarin men Nihal kämpade bra och partiet slutade remi. Nu får värlstvåan Fabiano ta sig an den tredje tvåpoängaren. Nämligen Ivan Saric från Kroatien.

Sändningen startar som vanligt 13.00 och länkar till resultat och sändning finns här nedan.

Livesändning från båda klasserna Resultat och ställning öppna klassen Resultat och ställning damklassen