Alexandra Kosteniuk vinnare i damernas FIDE World Cup

Publicerad 3 augusti, 2021 av Susanna Berg Laachiri

En djupt koncentrerad blivande turneringsvinnare. Foto: Anastasiia Korolkova/ FIDE

Det blev till sist Alexandra Kosteniuk, före detta världsmästare för kvinnor, som tog hem segern och första platsen i FIDE World Cup för damer.

Det avgörande partet blev det i finalen mellan Aleksandra Goryachkina och det som i praktiken avgjorde tävlingens utgång.

Ett oerhört komplicerat parti. Visserligen med många missade möjligheter för båda spelarna men på grund av de komplicerade varianterna får man faktiskt nämna det som ett välspelat parti. Det är imponerande hur båda spelarna hittade bra och krävande drag, både som försvar och attack under pågående tidsnöd.

Alexandra Kosteniuk som svart offrade en bonde för att få bra spel för sitt löparpar ,och tillät ett kungsangrepp, samtidigt som hon själv kontrade med angrepp på f-linjen. En mycket spännande och laddad ställning.

I partiet hade Alexsandra Goryachkina kunnat avgöra med 36 Td1 ! för att fortsätta med idén Td6. Efter det är svart hjälplös mot vits starka angrepp. Som kommentatorn Nigel Short nämnde är torndraget ett naturligt drag för att aktivera ännu en pjäs.

Det blev dock en annan väg för Goryachkina som valde en variant som såg lovande ut, men gav Kosteniuk både flyktmöjligheter för kungen och vinstspel.

Slutet på partiet är en vackar illustration hur man kan vinna med torn mot löpare .

Partiet går att spela igenom här nedan:

Efter det behövde Kosteniuk remi som vit i andra partiet för att vinna hela tävlingen. Goryachkina gjorde sitt yttersta och pressade i slutspel med olikfärgade löpare men hamnade i förlustställning och accepterade Kosteniuks remaanbud.

En remi som betydde seger i hela turneringen för Alexandra Kosteniuk!

Vinnaren av tuneringen har imponerat turneringen igenom med sitt kreativa och djärva spel som väckt uppmärksamhet och beröm.

Som bekant var det Alexandra Kosteniuk som slog ut Pia Cramling. Inför den matchen blev Alexandra intervjuad och fick frågan om hon föredrog att möta Pia Cramling eller Monika Socko. Där blev svaret att hon föredrog allra mest att hon själv skulle spela bra. Känns som den önskan verkligen har gått i uppfyllelse.