Tung dag i FIDE World Cup för våra svenska deltagare

Publicerad 19 juli, 2021 av Susanna Berg Laachiri

Det blev en tuff dag för våra svenska hopp i tredje ronden. Pia Cramling fick se sig utslagen ur turneringen. Nils Grandelius har fortfarande chansen att hålla sig kvar om han vinner avgörande tiebrak. Foto : Lars OA Hedlund

Det blev tyvärr en dag i motgångens tecken för både Pia Cramling och Nils Grandelus i tredje ronden av FIDE World Cup.

Här ser vi Pia Cramling i matchen mot Alexandra Kosteniuk. Foto. Anastasiia-Korolkova/FIDE

Pia som förlorade partiet igår mot Alexandra var tvungen att vinna idag som svart, för att ha chans att gå vidare genom tiebreak.

Tyvärr visade sig ställningen som uppkom för Pia efter öppningen bli en omöjlig uppgift att skapa obalans i ,eller att åstadkomma något. Svart fick kämpa med en sämre ställning ,och så småningom slutade partiet remi och det blev ryskan som går vidare i turneringen.

Tråkigt för Pia som har kämpat väl och hade många fina partier, men poängen gick inte alltid hennes väg.

Dagens parti går att spela igenom här:

Nils hade på papperet en lättare uppgift då det räckte med remi som svart i dagens parti mot Jeffery Xiong. Det såg länge ut som remi skulle bli resultatet då Nils inte hade några problem i ställningen. En missbedömning och ett felaktigt drag ,gav dock motståndaren tillfälle till ett dödande mattangrepp och Nils förlorade.

En onödig förlust men Nils har fortfarande chansen i tiebreak imorgon att kunna gå vidare till nästa rond.

Här nedan går det att spela igenom partiet:

Imorgon väntar många spännande tiebreak för vilka som ska gå vidare till fjärde rondens spel.

Världsmästaren Magnus Carlsen är redan klar för fjärde ronden efter vinst idag mot landsmannen Aryan Tari. Magnus är för övrigt den enda i hela turneringen som vunnit alla sina partier.

När det gäller att ha tung turnering blev det verkligen en sådan för världstvåan Fabiano Caruana. Som tidigare berättades fick Fabiano möta sen spelare i rond 2 som visade sig fått positivt utslag för test för covid-19. Den spelaren fick lämna turneringen och Fabiano var i karantän på sitt hotellrum under hela rond 2.

Igår kom han tillbaka och berättade att han mådde bra och inget tecken på någon sjukdom. Fabiano var besviken över gårdagens remi men dagens rond skulle visa sig bli långt mycket värre…

I en balanserad ställning gör Fabiano en grov miss i drag 41 som kostar både pjäs och partiet. Det var så illa att det blev i princip självspelande för motståndaren. Därmed är världstvåan redan borta från hela turneringen vilket naturligtvis var mycket oväntat.

Ett annat parti som tilldrog sig mycket uppmärksamhet var det mellan turneringens yngsta deltagare, 15-årige Praggnanandhaa och turneringens äldsta , Krasenkow.

Det blev en minst sagt vild historia med kungar i skottgluggen för ömsesidigt angrepp. Det såg ut som den unga spelaren skulle ta hem partiet och därmed hela matchen. En felräkning och – kanske – en vilja att göra matt snabbt istället för att ta en farlig fribonde- gjorde att det öppnades upp för en taktisk finess för Krasenkow som särmed vann partiet. Nu möts de båda igen i tiebreak under morgondagen.

Med andra ord mycket spänning att se fram emot ! Som vanligt kan vi följa Nils Grandelius med kommentarer av Deniz Arman med start 14.00.

Se också på Twitch.
Information om turneringen och regler för tiebreak