Nils Grandelius och Pia Cramling blev vinnare i dagens tiebreak

Publicerad 17 juli, 2021 av Susanna Berg Laachiri

Nils Grandelius och Pia Cramling gick båda vidare till rond 3 i FiDE World Cup. Foto: Lars OA Hedlund

I dagens rond var dags för ödesmatcherna som bestämde om våra svenska hjältar skulle få åka hem eller stanna och spela vidare i FIDE World Cup.

Ett tiebreak kan vara pressande nervmässigt när det står mycket på spel, men Nils Grandelius gick vidare på ett mycket bekvämt och säkert sätt.

De två första avgörande partierna var i snabbschackformat. Första partiet var ett ganska jämnt och balanserat parti och Nils som vit avslutade med att forcera fram remischackar. Såg ut som tanken var att lägga all energi på det sista partiet som kunde avgöra matchen. Det gjorde också Nils med besked. !

Det blev ett mycket vackert parti av Nils och föredömligt spelat. Nils hade svart men det har inte lika stor betydelse i snabbschack, och Nils tog över partiet mer och mer. Tripplering på f-linjen och sedan forcerade han fram avbyten till ett vunnet tornslutspel. Mycket snyggt och det väckte också beundran både hos kommentatorn Deniz Arman i sändningen och åskådarna i chatten.

Här går det att spela igenom partiet:

Det innebär att Varuzhan Akobian förlorade matchen och får lämna turneringen. Nils går istället vidare och möter i morgondagens tredje rond Jeffery Xiong.

Pia Cramling startade matchen bra med remi som svart och stabilt spel. I andra partiet missade Pia en vinstfortsättning. Istället för att behålla damerna och en stark löpare ,var Pia för snabb med att byta ned till slutspel och trots att Pia pressade slutade partiet remi.

Med det var första delen av snabbschacket klar som var 25 minuter vardera. Nu väntade istället två matcher med 10 minuter var för att se om det skulle kunna bli ett avgörande.

Det såg ut som det skulle kunna bi en lika bekväm matchseger för Pia som för Nils. Första partiet var mästerligt spelat och där visade Pia sin stora ställningsförståelse och hennes motståndare blev positionellt utspelad.

Det gjorde att det skulle räcka med remi för Pia som vit i nästa parti. Med tanke på Pia solida spelstil kändes det som ett säkert kort. Dock blir det inte alltid som man förväntar sig. Först kändes det som ett bra sätt att Pia spelade aktivt och ganska aggressivt. Det är ju ett känt faktum att man inte ska vara för passiv när man spelar på remi. Emellertid kändes det ganska snart att något blev fel..

Pia öppnade upp sin kungsställning genom att slå tillbaka med en g-bonde och utsatte sin kung för ett kungsangrepp, och ett feldrag med löparen gav en hopplöst förlorad ställning.

Pia kämpade dock vidare även om det kändes som det bara var en tidsfråga innan hon skulle ge slaget förlorad. Då skulle matchen gå vidare med blixtpartier.

Det otroliga är det mest oväntade saker kan hända när allt ser som mörkast ut! De som följde Anna Cramling på hennes kanal kunde se Annas jubel hon insåg att hennes mamma klarat remi. Pias motståndare Monika Socko hade helt enkelt missat i sin tidsnöd att ställningen repeterades tre gånger. Pia kunde därmed kräva remi och bli vinnare av matchen !

Anna Cramling jublar i sändningen i sin kanal när hon inser att Pia har klarat remi och går vidare.

Vilken dramatik! På något sätt kan man säga att det var som cirkeln var sluten. I gårdagens parti hade Pia en mycket bra ställning som kunde ha avgjort matchen om hon vunnit men Pia bjöd in till dragupprepning och kände kanske att hon ville satsa på tiebreak istället. Nu fick hon tillbaka den inbjudan kan man säga..

Här nedan går det att spela igenom det dramatiska partiet.

Det här innebär att Pia precis som Nils går vidare till tredje rondens spel. Imorgon kommer Pia att möta Alexandra Kosteniuk som tidigare varit världsmästare för damer.

Spänningen fortsätter!

Som vanligt går det att följa FM Deniz Arman som kommenterar partierna kl. 14.00 imorgon .

Se också på Twitch.