FIDE World Cup: Avgörande särspel för Nils Grandelius och Pia Cramling väntar för att gå vidare till nästa rond

Publicerad 16 juli, 2021 av Susanna Berg Laachiri

Våra två svenska hopp i pågående FIDE World Cup är stormästarna Nils Grandelius och Pia Cramling. Foto: Lars OA Hedlund.

Det blev inte riktigt vad vi hade hoppats på i dagens rond för våra svenska hjältar i Ryssland, men chansen finns fortfarande kvar för deras del att gå vidare.

Pia Cramling fick tidigt upp en bekväm och bra ställning som vit mot Monika Socko. Pia pressade föredömligt, då hon emellertid började tappa tråden. Det kändes som hon gjorde en del planlösa drag, och bjöd sedan in till remi genom dragupprepning.

Partiet går att spela igenom här nedan:

En koncentrerad Pia i matchen mot Monika Socko. Foto: Eric Rosen/ FIDE

Nu kommer matchen att avgöras genom snabbschack och blixt under morgondagen för att bestämma vem av spelarna som går vidare till nästa rond.

Nils Grandelius kom bra i öppningsspelet och fick en mycket bra ställning som vit mot Varuzhan Akobian, men tillät motståndaren att arbeta upp sin ställning. Varuzhan började ta över partiet mer och mer.. Nils fick plötsligt se sig kämpa för att inte förlora !

Varuzhan satte stor press ,och hade han inte haft ont om tid hade han kanske hittat det vackra vinstdraget 39. – Sxe5! Nu valde han ett annat drag och Nils kämpade heroiskt. Förbättrade sin ställning och partiet slutade så småningom remi. Ett mycket dynamiskt parti med många intressanta vändningar som går att spela igenom här nedan.

Nils Grandelius i dagens parti mot Varuzhan Akobian. Foto: Anastasia Korolkova/ FIDE

Nu väntar även för Nils ett avgörande särspel. Då kommer det att avgöras om det blir han själv eller Varuzhan Akobian som går vidare till nästa rond. .

Tävlingen har ju knockout -format så det handlar helt enkelt om att vinna eller försvinna. Upplagt för dramatik och spänning!

Partierna kommenteras som vanligt av Deniz Arman på Sveriges Schackförbunds egen kanal och matcherna går att följa från kl. 14.00 imorgon.

Se också på Twitch.

Information FIDE World Cup