Nya frågor i fuskskandalen i PCL: “Varför tittar han ner i bordet hela tiden?”

Publicerad 2 oktober, 2020 av Ingemar Falk

Videon som får många att höja på ögonbrynen. Foto: Chess.com

Diskningen av vinnarna i Pro chess league, Armenien Eagles, och livstidsavstängningen på chess.com för en av spelarna i laget, Tigran L. Petrosjan, har skakat om schackvärlden.

Schack.se kunde i går berätta om Hikaru Nakamuras misstänksamhet kring Petrosjans osedvanligt starka drag i följd i partiet mot GM Leinier Dominguez Perez.

Nu finns videon från den livesända finalen som visar att Petrosjan tittar ner på någonting på bordet tio gånger under de 30 sekunderna i samma sekvens av partiet mot Dominguez Perez.

Här är videon. Tigran L. Petrosjans webbkamera är längst nere till höger.

I en ny video diskuterar Hikaru Nakamura de uppmärksammade bilderna. Inget mer har framkomit från chess.com om avstängningen – men helt klart är att också videobilderna sammanvägs kring beslutet – utöver att nätsajtens fuskprogram slog larm, säger Nakamura.

Nakamura tycker också att det behövs fler webbkameror än bara en i kommande onlineturneringar. Det används redan i Magnus Carlsen Chess Tour.

I videon här nedan är han också bekymrad om onlineschackets framtida status efter denna historia:

Wesley Sos frågor om Armenienfusk Chess.com diskar PCL-vinnarna Fuskchocken: Chess.com kastar ut tusentals spelare 300 titelspelare har erkänt fusk