Wesley Sos frågetecken om Armenienfusk

Publicerad 1 oktober, 2020 av Ingemar Falk

Wesley So och Tigran L. Petrosjan. Foto: Wikimedia

Armenien Eagles vann Pro chess league efter finalseger mot St Louis Archbishops med 9,5–6,5. En seger som innebar 180 000 kronor i första pris.

Men eftersnacket har handlat om en av spelarna för St Louis, Wesley So, som efteråt ifrågasatte om Armeniens lag använt rent spel.

Wesley so riktade in sig på Armenienspelaren Tigran L. Petrosjan som tog 3,5 av 4 poäng, och skrev i chatten till nyheten på chess.com:

– Att laget med 2613 i ratingsnitt klart besegrade oss med snittrating 2768 i en match över 16 partier i en match – och där en av dessa spelare presterade bättre än Magnus Carlsen, är högst osannolikt hur man än ser på det. Dessutom har två spelarna i Armeniens lag även tidigare plötsligt försvunnit från spelarlistan på chess.com.

Wesley Sos anklagelser fick världens högst rankade blixtspelare, Hikaru Nakamura, att ta sig en extra titt på Petrosjans partier i finalen. När Nakamura kommer till armenierns möte mot GM Leinier Dominguez Perez får Nakamura onda aningar.

Du kan också se partiet här nedan. Dragen Nakamura funderar på är 20. Dd2!? i stället för det naturliga 20.f4 – och att även 22.f5 var osedvanligt starkt.

– Magnus Carlsen hade nog också funnit 20.Dd2, men det efter en lång funderare i ett klassiskt parti – och säkert aldrig med den korta betänketiden i ett blixtparti, säger Nakamura som också konstaterar att Tigran L. Petrosjan i denna sekvens spelade datorns förstaval nio drag i rad.

Hikaru Nakamura betonar att Chess.com inte har stängt av Petrosjan för fusk och att finalresultatet ska ligga fast.

Uppdaterat: Chess.com har diskat Tigran L. Petrosjan och fråntagit Armenien Eagles titeln i Pro chess league.