“Remimästaren” Anish Giri visade känslor efter partivinst mot Ding Liren

Publicerad 26 april, 2020 av Ingemar Falk

Anish Giri jublar efter partivinsten. Såna här jubelscener ser man sällan eller aldrig efter ett avslutat parti. Efteråt kommenterade han på Instagram, och undrar om ett mirakel väntar i hans möte mot Magnus Carlsen på söndagskvällen. Foto: Chess 24

Nederländaren Anish Giri är schackvärldens kung när det gäller att skapa känslor på sociala medier som Twitter.

I gengäld har han fått tåla mothugg – bland annat att han har förtvivlat svårt att vinna partier och fått flera öknamn som tenderat att börjat på “Remi…”

Inför lördagens möte mot Ding Liren var allt som vanligt – Anish Giri hade till dess inte vunnit ett enda parti i Magnus Carlsen Invitational.

Men så fick han en superställning – som svart dessutom – i andra partiet mot Ding Liren:

Anish Giri hamnade i tidsnöd men hittade de rätta dragen i slutet och vann.

Chess 24 skrev ett “breaking news” på Twitter när Anish Giri ordnade partivinsten.

Sen lyckades han ordna sin första poäng i totalställningen genom att ta matchen till Armageddon efter ett sista parti med ordentliga förvecklingar från draget 26.Se5!

Det blev förlust sedan för Anish Giri i Armageddonpartiet, men han hade hade säkrat sin första poäng i turneringen och har nu lämnat Alireza Firouzja efter sig.

Totalställningen med tre omgångar kvar i Magnus Carlsen Invitational.

De fyra bästa går till finalspel, och med denna ställning med tre omgångar kvar behöver tabellens femma Maxime Vachier-Lagrave en seger i söndagskvällens möte mot jumbon Alireza Firouzja.

Två spelare ser ut att vara på fast mark: Magnus Carlsen och Hikaru Nakamura. Amerikanen som haft det tungt i världens stora långpartiturneringar och dalat ner till 18:e plats på världsrankingen, har haft en framgångsrikt snabbschackande i Magnus Carlsen Invitational.

16.00: Live-TV