LCC: Nakamura och MVL till final

Publicerad 13 december, 2018 av Sverrir Thór

Det blev som väntat Hikaru Nakamura och Maxime Vachier-Lagrave som knep finalplatserna i London Chess Classic och gör upp om förstapriset på 120 000 dollar och första platsen i årets upplaga av Grand Chess Tour.

Efter två remier i de inledande långpartierna mot Fabiano Caruana respektive Levin Aronian var Nakamura och MVL fullständigt överlägsna i de delar av semifinalmatcherna som utgjordes av schack med kortare betänketid.

I matchen mellan Nakamura och Fabiano Caruana fick Nakamura 1,5 poäng av två möjliga i snabbschacket. Caruana utjämnade dock i första blixtpartiet (!) men därefter visade blixtfantomen Nakamura ingen pardon och vann resterande tre blixtpartier. 5,5 mot 2,5 alltså till Nakamuras fördel.

I matchen mellan MVL och Aronian blev utfallet ur snabbdelen detsamma till fransmannens fördel, alltså 1,5 poäng till honom, men i blixten var han ännu mer skoningslös än Nakamura. MVL vann de två första blixtpartierna och hade redan avgjort matchen när Aronian kunde vinna ett parti, något MVL sedan kompenserade för i det sista partiet.

Detta innebär som sagt att det blir Nakamura och MVL som gör upp om segern i Grand Chess Tour och finalmatchen inleds på lördag klockan 15 svensk tid.

Turneringshemsidan
Livepartier