Nils Grandelius och Tiger Hillarp Persson i stjärnspäckad turnering

Publicerad 1 oktober, 2016 av Niklas Sidmar

Tiger Hillarp-Persson och Nils Grandelius möttes i SM i somras. Nu är de Sveriges hopp i Isle of Man. Foto: Lars OA Hedlund
Tiger Hillarp-Persson och Nils Grandelius möttes i SM i somras. Nu är de Sveriges hopp i Isle of Man.
Foto: Lars OA Hedlund

Isle of Man International Masters drar igång under lördagen. Med toppnamn som Fabiano Caruana och Hikaru Nakamura blir Isle of Man en av årets starkaste öppna turneringar.
Sverige har två spelare med i startfältet: Nils Grandelius och Tiger Hillarp Persson. De var med även i fjol, och då blev Tiger bäste svensk med en 15:e plats.
Här är en intervju med Nils Grandelius timmarna före första ronden.

Isle of Man har samlat ett imponerande startfält med flera 2700-spelare. Du blev 17:e i fjol, och är rankad 21:a i år. Din målsättning?
– Jag har ingen resultatmässig målsättning utan hoppas kunna spela bra schack och förhoppningsvis vinna ett par bra partier. Klarar jag det kan vad som helst hända i turneringen…
Vad blir nyckeln, tror du, för att få till en framgångsrik turnering?
– Att spela igång sig efter hand. Ska man placera sig högt i en öppen tävling är de sista tre partierna mycket viktigare än de första tre, så det gäller att successivt spela sig igång och ha full kraft kvar i slutet när det verkligen gäller.
I fjol låg du länge i absoluta täten, men tog bara 1½ poäng de fyra sista ronderna. Är det något du jobbat på under året – att vara stark i slutet av turneringar eller blir helt enkelt motståndet för tufft ju längre in i turneringen du kommer?
– Det är väl en kombination. Naturligvis blir motståndet hårdare när man spelar bra, men också att det sliter på krafterna att möta många starka spelare i rad. På de sista par turneringarna tycker jag dock inte det är något problem längre.
Hur har du förberett dig inför Isle of Man?
– Jag har inte förberett mig specifikt för Isle of Man – bara tränat på som vanligt med att generellt försöka bli en starkare spelare!
Du har en svensk kollega i Tiger Hillarp som också deltar. Samarbetar ni under turneringen?
– Nej. Spelar man i samma lag hjälps man naturligtvis åt, men i individuella tävlingar sköter man som regel sig själv. Tar jag hjälp är det normalt av spelare som inte själva är med i turneringarna.
Berätta gärna om den speciella känslan att spela på Isle of Man. Är det en kurort?
– Isle of man känns som en typisk brittisk småort med lågt tempo och avslappnande omgivning, det vill säga lämpar sig mycket väl för en schacktävling!