Nils Grandelius om första dagen i Blixt-VM

Publicerad 13 oktober, 2015 av Niklas Sidmar

Varken Nils Grandelius eller hans tränare Evgenij Agrest lyckades nå upp till 50 procent under den första dagen i Blixt-VM i Berlin. En turnering som samlat över 150 (!) stormästare. Grandelius tog 5 poäng på de 11 inledande ronderna, Agrest 4½ poäng.
Regerande blixtvärldsmästaren Magnus Carlsen, Norge, ser ut att få ett tufft motstånd inför onsdagens avslutande tio ronder. Carlsen ligger tvåa med sina 9 poäng, en halva efter fransmannen Maxime Vachier-Lagrave.
Här är en intervju med Nils Grandelius efter första VM-dagen:
Du har tagit för vana att starta turneringar starkt, men här blev det tvärtom. Hur var känslan efter 1 poäng på de första 5 ronderna?
– Nja, det är blixt, man hinner inte riktigt reagera för allt sker så fort. Men uppenbarligen tog det lite längre tid än förväntat att komma igång.
Sen blev de fem raka partier utan förlust. Blev du mer varm i kläderna?
– Efter att ha fått ett par svagare motståndare lyckades jag komma igång någorlunda och kände att spelet i framförallt rond 10-11 inte alls var dåligt.
Det blev förlust i dagens sista rond mot tjecken David Navara i ett tornslutspel. Hur var det partiet?
– Det var jämnt ganska länge i en lugn ställning, men när det började bli betydligt skarpare så spelade han helt enkelt bättre än jag. Jag satte bort en bonde och även om tornslutspelet kanske går att hålla vid korrekt spel är det otroligt svårt i blixt.
Hur laddar du om inför de tio avslutande ronderna? Och vad är ditt mål?
– Jag laddar om genom att helt enkelt koppla av helt från schack fram till första partiet i morgon. Till skillnad från en vanlig turnering kan man ju inte riktigt förbereda sig. Jag har fortfarande inga resultatmässiga ambitioner utan är här för att lära.
Chess-Results