Nils Grandelius om Isle of Man och Blixt-VM

Publicerad 11 oktober, 2015 av Niklas Sidmar

Foto: Lars OA Hedlund
Foto: Lars OA Hedlund

Det blev 5½ av 9 poäng för dig på Isle of Man. Vad saknades i den här turneringen för att ta en topplats?
– Vad som framförallt saknades för mig i den här turneringen var helt enkelt formen. Även om jag tog relativt många poäng i starten kändes det inte som att spelet riktigt stämde, och det gav mycket riktigt utslag mot de starkare spelarna under andra halvan. Varför formen inte infann sig blir den viktigaste frågan att lösa inför nästa tävling.

Du startade som sagt var starkt, poängmässigt. Berätta om öppningen av turneringen.
– Spelet var lite trögt i starten. Trots det tog jag ändå förhållandevis säkra segrar i första ronderna. Remin mot indiern Harikrishna (2737) i tredje ronden var väldigt kaosartad och väldigt komplicerad. Jag gissar att det snarare var jag än han som hade tur!

Det kändes att mötet mot Arkadij Naiditsch (2682) i näst sista ronden var den sista chansen att slåss om prispengarna. Du stod riktigt bra efter 19 drag. Vad hände sen?
– Mot Naiditsch upplevde jag under partiet ställningen som lovande för mig, men efter att jag underskattat hans manöver med De8-g6 i mittspelet så började jag tappa tråden. Dessvärre lyckades jag inte vända den negativa trenden, utan det ena felet efter det andra kom. Att jag sedan satte pjäs på ett väldigt enkelt vis ser jag mer som en logisk följd av utvecklingen i partiet.

Vilket var ditt bästa parti i turneringen?
– Mitt bästa parti tycker jag nog var mot Alan Merry i rond 7. Kanske inte det hårdaste motståndet, men jag tyckte jag hittade flera intressanta idéer i mittspelet.

Du åker nu direkt till Berlin för att vara med i blixt-VM. Inga problem att ladda om? Och vad är målsättningen?
– Blixt-VM är väldigt annorlunda än långpartier. Jag tror inte det är några problem att ladda om energi- och motivationsmässigt eftersom det är så stor skillnad. Däremot har jag naturligtvis inte kunnat förbereda mig så grundligt som jag hade hoppats. Därför har jag heller inte några resultatmässiga ambitioner, utan ser det mest som ett roligt experiment!