Evgenij Agrest om Nils Grandelius seger i Abu Dhabi

Publicerad 1 september, 2015 av Niklas Sidmar

När Nils Grandelius lyfte segerpokalen i Abu Dhabi Masters den 31 augusti så var det ett första delmål i träningssamarbetet med Evgenij Agrest.
Ingemar Falk fick en intervju med Agrest timmarna efter Grandelius triumf i Abu Dhabi, den största svenska individuella turneringsframgången på många år på herrsidan.

– Det som man kan se med de senaste årens resultat är att Nils är på god väg att nå nya höjder i sin nivå, säger Evgenij Agrest. Nils har varit nära att vinna andra stora turneringar vid flera tillfällen så därför kom inte den här segern som en jätteöverraskning för mig. Men det var extra glädjande att det äntligen höll hela vägen på en hög internationell nivå.
Så hur långt tror du att Nils Grandelius kan gå?
– Vid rätta träningsförutsättningar ser jag alla möjligheter för honom att uppnå 2700 inom de närmaste åren. Och 2700 är ingen bortre gräns för honom…
Det första mötet mellan Evgenij Agrest och Nils Grandelius var trevande. Minst sagt.
– Min första möten med Nils i relation tränare-spelare var i samband med JVM 2010 och 2011. Sedan blev det tyst… Det dröjde tills slutet av 2012 när Nils tog kontakt med mig igen.
I början på 2013 körde Agrest och Grandelius det första träningslägret. Sedan dess har det varit både Skype- och liveträning.
Hur bra var din adept?
– När vi började tränade så var Nils vass vad det gällde spelöppningsförberedelser och skarpa ställningar. Han spelade också riktigt bra när han hade taktiskt initiativ. Men det fanns saker att förbättra inom det schackliga men också psykologin och förbättring av grundfysiken.
Att grundfysiken finns där numera visade Grandelius med segern i avslutningens maratonparti mot Vladimir Akopian (2647). Partivinsten där efter 83 drag gav honom segern i Abu Dhabi Masters.
Vad väntar närmast för Nils Grandelius?
– Tyvärr gick inte Sveriges Schackförbunds ansökan om wild card till World Cup i Baku igenom. Det var synd erftersom Nils var så nära att kvala in dit i EM i våras, och dessutom är i superform nu.
– Nu siktar vi in oss på VM i blixt- och snabbschack samt Lag-EM. Året avslutas med en storturneringen Qatar Open.
2015 – det kan bli ett schackår att minnas för Nils Grandelius.