Nils Grandelius tror på goda chanser i EnterCard Chess Qualifyer

Publicerad 10 maj, 2015 av Niklas Sidmar

(Foto: Calle Erlandsson)
(Foto: Calle Erlandsson)

Idag spelas första ronden i EnterCard Chess Qualifyer där Nils Grandelius är en av sex spelare som gör upp om den tionde och sista platsen i superturneringen Norway Chess i juni, med Magnus Carlsen, Vishy Anand och Levon Aronian i startfältet.
Kvalificeringsturneringen spelas i Oslo fram till 15 maj, och sänds på norska TV2 Sportkanalen med Magnus Carlsen som en av kommentatorerna. De spelare som konkurrerar med Grandelius om Norway Chess-platsen är Laurent Fressinet (Elo 2712), Jon Ludvig Hammer (2665), Curt Hansen (2626), Simen Agdestein (2624) och Aryan Tari (2513).
– Jag tror att mina chanser är goda. Det är ett intressant startfält med väldigt erfarna spelare blandat med ett par hungriga ungdomar, däribland jag själv. Ratingmässigt är Fressinet klar favorit, men med så få ronder och dessutom en del snabbschack är jag övertygad om att allt kan hända. Min plan är att bara spela, så får vi se vad som händer, förklarar Nils.


Tävlingen spelas med fem långpartironder följt av fem snabbschackspartier där långpartierna är värda dubbelt så mycket som snabbschackspartierna. Nils säger att han gillar att spela snabbschack, men att det är svårt att avgöra hur olika spelare påverkas av formatet.
– Generellt så är snabbschacksstyrkan ganska lik den vanliga spelstyrkan, förutom att det möjligtvis finns en ännu större tendens till överraskningar.
För ett par år sedan inledde Grandelius en allvarlig elitsatsning där bland annat Evgenij Agrest anitades som tränare, och därefter har han gjort flera resultat som visar att han kan utmana spelarna i världstoppen. I december gjorde han en av sina bästa tävlingar när han i Qatar Open inledde med 4½ av 5, vann mot två spelare över 2700 och slutade på en utmärkt 25:e plats.
– Efter ett par år av lite seriösare satsning tycker jag att jag har börjat spela ett par nivåer högre än tidigare. En hel del saker som är helt självklara nu hade tagit mig väldigt lång tid att komma fram till förut, och min generella spelförståelse är på en helt annan nivå. Därmed inte sagt att jag inte fortfarande har stora hål i mitt spel och att alla faser av spelet kan förbättras avsevärt. Den huvudsakliga skillnaden rent spelmässigt är en högre grad av säkerhet och stabilitet i mitt spel.
Nu planerar han för en fortsatt satsning med den långsiktiga planen att nå 2700 i Elo.
– Jag har gjort en del framsteg under den sista tiden men känner att det finns ytterligare potential som jag ska göra mitt bästa för att försöka få fram.
Nyligen bytte Nils Grandelius klubb från LASK till Eksjö, som han spelar med nästa säsong.
– Jag har spelat i LASK de senaste åtta åren, vilket för mig är alldeles för länge. Jag tröttnade på miljön och kände ett behov av att byta miljö, därför tog jag kontakt med Håkan Åkvist och hörde om de hade plats i Eksjös lag. Jag har många goda vänner i klubben och stämningen där är oerhört positiv och inspirerande. Dessutom har jag del av min släkt i Eksjö, vilket gjorde det extra lockande att byta just dit.

Klockan 17.00 idag startar den första ronden där Nils Grandelius spelar svart mot Simen Agdestein. Läs mer om EnterCard Chess Qualifyer på norska Sjakkbloggen.