VM: Remi i rond ett

Publicerad 10 november, 2013 av Axel Smith

logo_VM_2013CarlsenRond1Det har förutspåtts att VM-matchen mellan Carlsen och Anand skulle dra till sig mer intresse än något annat schack­evenemang sedan Reykjavik 1972. Jag har haft svårt att tro på det. Spelarna är två goda vänner som i första hand vill att matchen ska utkämpas på brädet, inte utanför. Inte är det sådant allmänheten vill läsa om? Dessutom saknas den riktiga nerven i och med att Carlsen är storfavorit.
Jag fick helt fel. Utöver den omfattande bevakningen på NRK skrivs det spaltkilometer i de norska dagstidningarna. I media sägs den största faran för Carlsen vara hans ovana av matchspel. Anand har försvarat titeln tre gånger under de sex åren han varit världsmästare. Jag tror inte att det är något problem. Carlsen är allround och omöjlig att neutralisera som vit, vilket det till stor del handlar om i matcher.
I det första partiet lyckades emellertid Anand väl. Carlsen ville spela ett långt parti men Anand spelade konkret och Carlsen valde att forcera remi. Det tycker jag var klokt. Jag tänker nämligen att det favoritskapet kan ställa till med problem för honom. Det kan vara frustrerande att känna sig som en bättre spelare men ändå inte få partierna dit han vill. Dragupprepningen visar att han har tålamod.
Partiet följer med kortare kommentarer nedan. För djupare kommentarer till partierna i VM-matchen hänvisas till kommande TfS-reportage av Ralf Åkesson.

bergensjakk.no hittas en översikt över norska tidningsartiklar om VM-matchen. TV-sändningen följs på många schackklubbar i Norge, men det går naturligtvis lika bra att följa livesändningen i Sverige. På Stockholms Schacksalonger visas rond 6 och 11.
Foto: Den officiella hemsidan