VM: Händelselös remi, 4½-2½ till Carlsen

Publicerad 18 november, 2013 av Axel Smith

logo_VM_2013anandrond7Magnus Carlsen spelade Berlinerförsvaret som svart för tredje partiet på rad. Denna gång valde Anand en variant som ger upp löparparet men ger vit en säker ställning utan svarta bondegenombrott. Svart kan därför inte självmant aktivera löparparet.
Anand undvek att spela ett profylaktiskt bondedrag, och Carlsen utnyttjade det genom att ge bort sitt enda trumfkort – vitfältaren. Han spelade snabbt och enkelt – rockerade långt när vit rockerade långt och bytte pjäser när han fick chans till det. Det var också tydligt att även Anand var försiktig – bland annat undvek han att slå in mot centrum som han gjorde i det senaste partiet. Efter 30 drag hittade spelarna en dragupprepning med remi som följd.
– Efter de senaste två partierna är det skönt att bryta den trenden, sa Anand. Jag hoppades att jag kunde pressa honom lite men lyckades inte. Men jag kommer definitivt att fortsätta försöka.
– Jag är nöjd med resultatet, sa Carlsen. Jag leder så det passade mig bra.
Spelarna fick flera frågor om det psykologiska spelet men hade inte mycket att säga. Till schack.se säger Carlsens läkare att han inte märkt av något psykologiskt spel mellan Carlsen och Anand. Bägge är gentlemänn med stor respekt för varandra.
På presskonferensen fortsatte Anand att svara så kortfattat att presskåren skrattade efter de flesta av hans repliker. Det största skrattet fick dock Carlsen efter att en journalist hållit en lång monolog. Under tiden såg Carlsen uttråkad ut och svarade till sist med: “Det var en väldigt lång fråga.”
Det åttonde partiet spelas tisdag 10.30.
Bildtext: Carlsen spelade snabbt i stora delar av partiet och lämnade brädet. Kavajen hängde kvar, men stolen var vänd med ryggen mot Anand.
Den officiella hemsidan / Livepartier / VG:s sändning