VM: Carlsen överraskade med Caro-Kann

Publicerad 10 november, 2013 av Axel Smith

VMpresskonflogo_VM_2013För ett par dagar sedan avslöjade Viswanathan Anand vilka som var hans sekundanter. En av dem var ungraren Peter Leko, som själv spelat en VM-match mot Kramnik. Carlsen håller merparten av sina sekundanter hemliga. Jag frågade Brede Kvisvik, som är läkare för Carlsens team, om de var instängda på ett hotellrum under hela matchen.
– Det är strängt hemligt, så den frågan kan jag inte svara på.
I det andra partiet överraskade Carlsen som väntat i öppningen för att undvika Anands förberedelser. Att han skulle spela Caro-Kann var däremot inte väntat. Spelarna rockerade åt olika håll. Efter sjutton drag kunde Anand välja mellan att byta dam och att behålla ömsesidiga chanser. På den efterföljande presskonferensen sa han att valet stod mellan att kasta sig in i komplikationer med bindel för ögonen och att spela solitt. Han valde det sistnämnda och efter endast en dryg timmes speltid slutade partiet med dragupprepning och remi.
I morgon är det fridag innan spelet återupptas på tisdag. Även om matchen pågår i tre veckor och Carlsen äter, spelar, förbereder sig och sover på samma hotell är det inte någon risk att han drabbas av hotellsjuka.
– Magnus har ett ställe utanför staden som han kan åka till på vilodagar, för att komma iväg, säger Kvisvik.
Har ni några frågor till Kvisvik om VM-matchen får ni gärna maila mig.
Foto: Den officiella hemsidan