Magnus Carlsen upprepade öppningen från det första partiet med 1.Sf3 och 2.g3. Den här gången hade hans team studerat dragföljderna noggrannare och fick en spelbar ställning. Anand fortsatte dock på sin inslagna strategi att tidigt definiera ställningstypen.
I strukturen som uppkom i mittspelet är vits normala plan att sätta igång ett minoritetsangrepp på damflygeln eller att tvinga svart att själv försvaga sina bönder. Carlsen manövererade i stället sin dam till h1 (se diagrammet), men den gjorde inte någon större nytta. Samtidigt satte Anand igång ett majoritetsangrepp på damflygeln och kunde ha tagit en merbonde om han sett en taktisk finess många drag fram i varianten.
Carlsen hoppades att de olikfärgade löparna skulle gynna honom, eftersom han hade säkrare kung, men strax byttes de tunga pjäserna av med remi som följd.
51 drag och drygt fyra timmar är ändå ett steg i rätt riktning för Carlsen. Betänketiden (2 timmar/40 drag + 1 timme/20 drag + 15 minuter + 30 sekunder/drag efter drag 60) är längre än de flesta superturneringar. Fide tycker uppenbarligen att klassisk betänketid har högre status trots att de generellt strävar mot snabbare partier.
Inför en av Anands matcher mot Kramnik hjälpte Carlsen till med förberedelserna. När han tog avsked började han först med ungefär ”det har varit trevligt …”, men ändrade sig sedan: ”Äh, vi kan väl skippa sådant struntsnack?”
Det är dragen vid brädet som räknas, och det är vad han behöver fortsätta visa redan i parti fyra i morgon klockan 10.30.
Foto: Den officiella hemsidan / Livepartier